• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tinejdžerka obolela od misteriozne bolesti: Telo napadalo mozak misleći da on predstavlja opasnost

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Devojka sa Tajvana godinu dana je bila depresivna, imala je napade i nesvesno udarala sebe u glavu ili se grebala po rukama dok joj nije ustanovljen Šegrenov sindrom

  • 0
Kompjuter mozak interfejs Foto: Shutterstock.com

Tinejdžerka stara 15 godina sa Tajvana iznenada je postala depresivna, dobijala je napade i nesvesno udarala sebe u glavu ili se grebala po rukama. Doktori su otkrili da je sve njene simptome izazvala upala mozga koju je izazvala uobičajena autoimuna bolest, pokazalo je istraživanje tajvanskih naučnika, piše LiveScience.

Tinejdžerka je smeštena u bolnicu nakon godinu dana depresije i stalnih napada koji su se dešavali barem tri puta dnevno. Posle mnogo testova, njeni doktori zaključili su da ima Šegrenov sindrom, autoimunsku bolest koja najčešće napada suzne i pljuvačne žlezde, ali može da napadne i centralni nervni sistem.

- Posle prijema na naše odeljenje, pacijent je bio pozitivan na antinuklearna antitela (ANA) i Širmerov test. Dalje, 24-satna elektroencefalografija otkrila je EEG pražnjenja tokom promena ponašanja. Otkriće antinuklearnih antitela u serumu i cerebrospinalnoj tečnosti pokazalo je da je centralni nervni sistem uključen u Šegrenov sindrom. Posle tretmana rituksimabom postala je optimistična, a njeno nevoljno samopovređivanje je prestalo – navedeno je u studiji.

Kako piše LiveScience, Šegrenov sindrom je doveo do zapaljenja mozga u kojem je telo počelo da napada ćelije mozga, što je bio imunološki odgovor tela na ono što smatra opasnim.

- Centralni nervni sistem koji dovodi do promene raspoloženja i nevoljnog ponašanja gotovo da nije primećen kod adolescenata sa Šegrenovim sindronom. Kada se leče adolescenti koji nevoljno povređuju sebe i imaju neurološke simptome, ključno je proveriti da li je u pitanju autoimuni encefalitis povezan sa Šegrenovim sindromom – navodi se u zaključku studije.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>