• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatične promene u seksualnoj orijentaciji: Naučna studija pokazala ko se najviše, a ko najmanje menja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski naučnici su tokom 6 godina pratili podatke o 22.673 pojedinca

  • 0
Seksualna orijentacija FOTO: Shutterstock / Gagarin Iurii

Seksualna orijentacija je promenjiva, a čak 6,6 odsto ispitanika starijih od 16 godina promenilo je seksualnu orijentaciju tokom šestogodišnjeg perioda, tvrde britanski naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu Demography. Oni su do ovih zaključaka došli prateći podatke o 22.673 pojedinca iz Velike Britanije, koji su ispitani dva puta, jednom u periodu od 2011. do 2013. i drugi put od 2017. do 2019, navodi SciTechDaily.

- Ideja da je seksualni identitet fluidan nije nova, ali do sada smo znali relativno malo o tome koliko je fluidan i kako fluidnost varira u različitim demografskim grupama. Sve više programa se razvija kako bi se pomoglo da osobe koje predstavljaju manjinu kada je reč o seksualnoj orijentaciji imaju jednaka prava. Naše analize pokazuju da seksualna orijentacija nije statična i da se identitet i praksa u izboru partnera mogu promeniti tokom života – rekao je glavni autor studije profesor Jang Hu, sa Univerziteta Lankaster.

Analiza je pokazala da je značajnih 6,6 odsto ljudi promenilo seksualnu orijentaciju tokom dva izjašnjavanja. Te promene su najmanje prisutne kod onih koji su se prvobitno izjasnili kao heteroseksualci – 3,3 odsto, dok su nešto veće kod onih koji su se izjasnili kao homoseksualci – 16,1 odsto. Procenat je veći kod osoba koje su se prvobitno izjasnile kao biseksualci – 56,8 odsto, kao i kod onih koji su rekli da imaju „drugi seksualni identitet“ – 85,4 odsto.

- Naše istraživanje pokazuje nivo promene seksualnog identiteta u Britaniji, ali nije ispitivalo kompleksne razloge tih promena. Ipak, ono je pokazalo da se promene najčešće dešavaju u skladu sa promenama statusa veze i promenama pola partnera – naveo je prfesor Hu.

Kako navodi SciTechDaily, neka od ključnih otkrića ovog istraživanja su da su promene u seksualnoj orijentaciji češće kod osoba između 16 i 24 godine, kao i starijih od 65 godina, nego kod onih koji imaju između 25 i 64 godine, kao i da su promene u seksualnoj orijentaciji češće kod žena (6,3%) nego kod muškaraca (5,7%).

(Telegraf Nauka / SciTechDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>