• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Harvardski naučnik kaže da je otkrio koktel za preokretanje procesa starenja u ljudskim ćelijama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuveni istraživač iz Hardvardske medicinske škole Dejvid Sinkler i njegov tim su upravo objavili studiju koja pokazuje da mešavina hemikalija može da preokrene ćelijsko starenje…u roku od samo četiri dana.

  • 1

Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, lako može biti tako. Zasad su dokazi samo u ljudskim ćelijama u laboratoriji – daleko smo od testiranja na životinjskim modelima, a još dalje od ispitivanja na ljudima.

Međutim, premisa je barem veoma intrigantna, iako je vraćanje sata u jednoj jedinoj ćelijskoj liniji nešto potpuno drugačije od pokazivanja da je moguće popraviti zdravstvene faktore povezane sa starošću kod živih životinja, piše Science Alert.

„Identifikovali smo šest hemijskih koktela koji su, za manje od nedelju dana i bez kompromitovanja ćelijskog identiteta, obnovili mladalački profil transkripcije širom genoma i preokrenuli transkriptomni proces starenja“, Sinkler i tim od 17 istraživača objavili su u žurnalu Aging.

„Dakle, podmlađivanje putem preokretanja procesa starenja može biti postignuto, ne samo genetskim, već i hemijskim sredstvima“.

Izvan ćelijskog nivoa, međutim, ovo je veoma hrabra tvrdnja, s obzirom da je istraživanje u vrlo ranoj fazi. Tako da nije iznenađujuće da izvesna kontroverza već okružuje ovaj rad.

Studija je posmatrala kako ćelije gube informacije dok stare – naročito epigenetske informacije.

Dok postaju starije, naše ćelije idu od neograničenog potencijala kad smo embrioni ka diferencijaciji u samo jedan specijalan ćelijski tip, i na kraju postaju stare i gube funkcioanlnost.

Godine 2012, Šinja Jamanaka i ser Džon B. Gerdon dobili su Nobelovu nagradu jer su pokazali da taj proces može zaista da se preokrene. Oni su otkrili da aktiviranje takozvanih Jamanaka faktora (OCT4, SOX2 i KLF4) kod sisara može da pretvori odrasle ćelije u indukovane pluripotentne matične ćelije sa neograničenim potencijalom.

Nekoliko godina kasnije, tim istraživača je pokazao da čak privremeno aktiviranje Jamanaka faktora kod miševa čini te glodare zdravijim.

Od tada traje trka da se isto primeni kod ljudi, ali da ćelije ne postanu kancerogene – što je rizik kad ćelijama date sposobnost da se dele beskrajno.

Sinklerova laboratorija je već postigla obećavajuće rane rezultate i uspela da upotrebi Jamanaka faktore za obnavljanje vida kod miševa i majmuna sa oštećenim optičkim nervima.

Međutim, sav taj rad uključuje gensku terapiju – uvođenje gena Jamanaka faktora pomoću virusa – što je skupo, kontroverzno i ne bez komplikacija.

Izazov je da se pronađe način za ostvarenje istih rezultata pomoću hemikalija koje bi se mogle pretvoriti u lek ili terapiju – i to je ono što Sinkler kaže da sad imaju.

„Najbolje što smo donedavno mogli da uradimo jeste da usporimo starenje. Nova otkrića sugerišu da sad možemo preokrenuti taj proces“, kaže Sinkler. „Ranije je bila potrebna genska terapija, što je ograničavalo rasprostranjenu upotrebu“.

Da bi to rešili, istraživači su razvili sistem koji razlikuje mlade ćelije od starih ćelija. Umesto da posmatraju samo genetske faktore povezane sa starošću, takođe su tragali za stopama nukleocitoplazmatične proteinske kompartmentalizacije (NCC) u realnom vremenu – kako se ispostavlja, stare ćelije imaju propusne membrane jezgra.

Koristeći ovaj metod skrininga, tim je zatim pokazao da mogu preokrenuti stope NCC-a u starim ljudskim ćelijama tako da ponovo izgledaju kao mlade ćelije pomoću šest različitih koktela hemikalja.

Različiti kokteli su testirani na starim ćelijama naspram neaktivne ćelije, koja služi kao kontrolna, u poređenju sa podacima o biološkom starenju kod glodara i drugih ljudskih ćelija.

Oni zasad čuvaju recept za koktele za sebe, mada je Sinkler na Tviteru rekao da su pronašli još više od tih šest.

Kontroverza u pogledu studije zapravo nije u samoj studiji, već u tvrdnji da su pronašli neku vrstu eliksira protiv starenja dok u realnosti nijedan životinjski model zasad nije testiran.

„Ovo novo otkriće daje potencijal za preokretanje procesa starenja pomoću jedne jedine pilule, sa primenama u rasponu od popravljanja vida do tretiranja brojnih bolesti povezanih sa starenjem“, rekao je Sinkler.

Međutiim, iako istraživači kažu da nova tehnika razvijena za skrining ćelija ima potencijal, prerano je da se brza sa zaključcima.

„Ovo je preliminarni izveštaj o novoj metodi skrininga u jednoj ćelijskoj liniji pomoću indirektnih merenja epigenetskog stanja. Nema dokaza za reprogramiranje u nekom tkivu, organu ili celoj životinji“, kaže biogerontolog Mat Keberlajn sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Ipak, pošto mnogi od nas sad žive duže nego ikad, istraživači će uvek tražiti načine da nam pomognu da ostanemo zdravi duže, i to bi mogao biti važan prvi korak. Treba samo da to uzmemo sa velikim zrnom soli.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    20. jul 2023. | 06:16

    Jel vakcina? Znamo za to. Primiš mlad,umreš mlad. Nikada ne ostariš.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>