• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi mogu da nanjuše i detektuju kovid-19 brže i preciznije nego trenutni testovi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje je pokazalo da psi mogu uspešno namirisati kovid-19, uključujući asimptomatske slučajeve, nove varijante i dugotrajni kovid

  • 2

Virus korona test bris PCR Foto: Shutterstock
Psi mogu predstavljati jeftiniji, brži i efikasniji način da se detektuje kovid-19 i mogli bi biti ključni instrument u budućim pandemijama. Analiza je pokazala da su psi koji tragaju pomoću čula mirisa jednako efikasni ili čak efikasniji nego konvencionalni testovi za kovid-19 kao što je RT-PCR.

Psi imaju do 300 miliona ćelija za njušenje, naspram samo pet ili šest miliona kod ljudi, i koriste trećinu svojih mozgova da obrade informacije o mirisu, naspram samo 5% kod ljudi. Psi istrenirani da prepoznaju specifična isparljiva organska jedinjenja stvorena u telu tokom bolesti uspešno su identifikovali pacijente sa nekim tumorima, Parkinsonovom bolešću i dijabetesom, piše EurekAlert.

Profesor Tomi Diki sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari i Heder Hunkeira iz kompanije BioScent Detection Dogs analizirali su 29 studija u kojima su psi korišćeni da detektuju kovid-19. Te studije su izvedene sa više od 31.000 uzoraka i više od 400 naučnika iz više od 30 država, pomoću 19 različitih rasa pasa. U nekim studijama, psi su njušili ljude direkrno, ponekad na javnim mestima u cilju provere zdravlja. U drugim studijama. psi su njušili uzorke uzete od pacijenata, poput znoja, pljuvačke ili urina.

U većini studija, psi su pokazali sličnu ili bolju osetljivost i određenost nego trenutni zlatni standard – RT-PCR i antigenski testovi. U jednoj studiji, četiri psa su uspela da detektuju ekvivalent od manje nego 2,6x10-12 kopija virusne RNK po milimetru. To je ekvivalentno detektovanju jedne kapi bilo koje mirisne supstance rastvorene u deset i po bazena za plivanje olimpijske veličine i hiljadu puta bolje od modernih naučnih instrumenata.

Psi su detektovali kovid-19 kod simptomatskih, presimptomatskih i asimptomatskih pacijenata, zajedno sa novim varijantama i čak dugotrajnim kovidom. Velika korist od upotrebe pasa bila je njihova brzina – mogli su da daju rezultat u roku od nekoliko sekundi ili minuta, a nisu zahtevali skupu laboratorijsku opremu ili stvaranje brda plastičnog otpada, za razliku od konvencionalnih dijagnostičkih pristupa.

„Iako su mnogi ljudi čuli za izuzetne sposobnosti pasa da pomognu ljudima, njihova vrednost za medicinsku oblast se smatra fascinantnom, ali ne i spremnom za medicinsku upotrebu u stvarnom svetu“, rekao je prof. Diki. „Nakon ove analize verujemo da psi koji tragaju putem njuha zaslužuju svoje mesto kao ozbiljna dijagnostička metodologija koja može biti naročito korisna tokom pandemije, potencijalno kao deo brzih zdravstvenih pregleda na javnim mestima. Ubeđeni smo da će ovi psi biti korisni za detektovanje velikog broja bolesti u budućnosti“.

Profesor Diki i Heder Hunkeira dodaju da misle da impresivno međunarodno istraživanje o psima koji detektuju kovidmožda prvi put pokazuje da su ti psi spremni za uobičajenu medicinsku upotrebu.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>