• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je otkrivena tajna majčinog mleka? Naučnici su pronašli molekul ključan za razvoj mozga kod beba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mio-inozitol je mali ciklični molekul šećera u majčinom mleku, ali i voću i žitaricama, koji ima veliku ulogu u moždanim funkcijama, pokazalo je istraživanje sa Jejla

  • 0
Dojenje, izmuzavanje Foto: Shutterstock

Majčino mleko nije samo namirnica jer su mirkonutrijenti u njemu kritični za razvoj zdravog mozga kod novodođenčadi. Istraživači su identifikovali komponentu majčinog mleka koja poboljšava način na koji neuroni stvaraju veze u mozgu, navodi Jejl njuz. Mio-inozitol je mali ciklični molekul šećera u majčinom mleku, ali i voću i žitaricama, koji ima veliku ulogu u moždanim funkcijama, pokazalo je istraživanje naučnika objavljeno u žurnalu PNAS.

- Uticaj mikronutijenata na mozak je stvarno potcenjen. Kao neuronaučnika, naša otkrića su me iznenadila – rekao je Tomas Biderer, profesor neurologije Medicinske škole Jejla, navedeno je u saopštenju.

Ranije studije su pokazale da je majčino mleko važno za kognitivni razvoj novorođenčadi, ali naučnici nisu znali zašto. Neki su mislili da ono sadrži neidentifikovanu kompomentu koja utiče na to.

- Majčino mleko je bogato u bioaktivnim jedinjenjima koja tek počinjemo da proučavamo. Mozak novorođenčeda koristi ova jedinjenja za razvojni proces – rekao je Biderer.

Studija je započeta kada je Bidererov partner u laboratoriji detaljno analizirao uzorke mleka koje su donirale majke u Sinsinatiju, Meksiko Sitiju i Šangaju tokom perioda dojenja. Istraživači su želeli da prouče uzorke sa tri potpuno različite geografske lokacije kako bi videli koji je makronutrijent prisutan bez obzira na ishranu, lokaciju ili genetiku i ima biološki značaj. Posebno ih je zanimalo koja se jedinjenja menjaju tokom perioda dojenja. Tim je primetio da je mio-inozitol priustan u svim uzorcima mleka u visokim koncentracijama na početku, a onda tokom perioda dojenja opada.

- Molekul veoma jasno kontrolišu tela majki – rekao je Biderer.

Oni su ispitali efekte mio-inozitola na razvoj mozga korišćenjem različitih modela. Otkrili su da ovaj molekul šećera pojačava prisustvo sinapsi u neuronima i pojačava nervnu povezanost.

- Naša studija demonstrirala je da je majčino mleko ekstremno važno i kako majke mogu da pomognu formaciju mozga novodođenčeta. Zaista pokazuje značaj i kompleksnost majčinog mleka. Ono nije samo izvor kalorija, već ekstremno bogata, kompleksna biološka tečnost, a majčino telo je prilagodljivo i menja kompoziciju mleka kako bi novorođenčetu pružilo ono što mu je potrebno u različitim fazama razvoja – rekao je Birderer.

Ovi rezultati mogu biti značajni za davanje saveta majkama tokom dojenja beba. Osim toga, otkrića ukazuju koliko je važno podržati dojenje kao nešto značajno ne samo za jedno dete, već za celo društvo, dodao je on. Ključna otkrića su da je mio-inozitol ključan za razvoj veza u mozgu, da je njegovo prisustvo veliko u ranim fazama dojenja, ali da onda vremenom opada, navodi portal Neuroscience News.

(Telegraf Nauka/YaleNews/NeuroscienceNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>