• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravljen uređaj koji detektuje koronu u bilo kojoj prostoriji i to za samo 5 minuta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu stvorili su monitor koji u realnom vremenu može da detektuje bilo koju varijantu virusa SARS-CoV-2

  • 0
FOTO: Joseph Puthussery/Washington University in St. Louis

Pandemija kovida 19 je završena, ali naučnici sada traže brži i efikasniji način da se u zatvorenom prostoru detektuju virusi. Kombinujući postojeći napredak u tehnologiji uzimanja uzoraka aerosoli i ultraosetljive tehnike bioenzora, istraživači sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu stvorili su monitor koji u realnom vremenu može da detektuje bilo koju varijantu virusa SARS-CoV-2 u prostoriji u roku od oko pet minuta, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Jeftin i siguran uređaj mogao bi da se koristi u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, školama i javnom prostoru da se detektuje korona i potencijalno otkrivaju drugi respiratorni virusi poput gripa. Rezultati na monitoru, za koji kažu da je najosetljiviji monitor koji postoji, objavljeni su u žurnalu Nature Communications.

- U ovom trenutku ne postoji ništa što nam u trenutku može reći koliko je bezbedna neka prostorija. Ako ste u prostoriji sa 100 ljudi, ne želite da pet dana kasnije saznate da li ćete se razboleti ili ne. Ideja je da ovaj uređaj skoro u realnom vremenu, na svakih pet minuta, može da vam kaže da li u vazduhu ima virusa – rekao je Džon Sirito, profesor neurologije na Medicinskoj školi Univerziteta Vašington u Sent Luisu, navodi se u saopštenju.

On i Karla Juede, profesor psihijatrije na istoj školi, razvili su ranije biosenzor sa mikro-imunoelektrodama koje detektuju amiloid betu kao biomarker Alcajmerove bolesti, a onda su se zapitali da li mogu da ga konvertuju tako da detektuje SARS-CoV-2. Kontaktirali su Rajana Čakrabartija, profesora sa Inženjerske škole Mekelvi, i Džozefa Patuserija, njegovog saradnika iz laboratorije, jer su se bavili pravljenjem instrumenata za merenje otrova u vazduhu.

Zamenili su senzor koji prepoznaje amiloid betu nanotelom koje prepoznaje spajk proteine iz koronavirusa, a koji je napravio nekadašnji član te Medicinske škole Dejvid Brodi.

- Elektrohemijski pristup koji koristi nanotela je brži od drugih jer mu nije potreban reagens ili mnogo koraka u procesuiranju podataka. Virus se vezuje za nanotela na površini i odmah možemo da izmerimo količinu virusa u uzorku – rekla je Juede.

Čalrabarti i Patuseri inkorporirali su biosenzor u uređaj koji uzima uzorke vazduha zasnovano na tehnologiji vlažnog ciklona. Vazduh ulazi velikom brzinom i meša se sa tečnostima, čime hvata virus u aerosoli. Tim je testirao monitore u stanovima dva pacijenta pozitivna na kovid i oni su u roku od nekoliko minuta uspeli da detektuju virus.

- Počeli smo sa virusom SARS-CoV-2, ali plan je da na sličan način merimo influencu, respiratorni sinicijalni virus, rinovirus i druge patogene koji često napadaju ljude. U bolničkim uslovima, monitor može da meri i prisustvo streptokoka i stafilokoka, koji često dovode do komplikacija osnovne bolesti. Ovo bi moglo da ima veliki uticaj na zdravstvo – rekao je Sirito.

(Telegraf Nauka/Washington University in St. Louis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>