• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi se ultrazvučnom terapijom moglo tretirati sve od starenja do raka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moguće primene se otkrivaju u tolikom broju i tolikom brzinom da premašuju našu sposobnost da razumemo zašto je toliko efikasan

  • 0
Ultrazvuk Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Profimedia

Ultrazvuk nam je najpoznatiji kao neinvazivna tehnologija snimanja koja se koristi tokom trudnoće. Sad je predmet kliničkih studija kao moćno novo oruđe za tretiranje svih vrsta medicinskih problema, piše New Scientist.

Zamislite neki medicinski uređaj koji bi mogao tretirati ogroman niz naših boljki, i velikih i malih. Neku spravu koja obećava da će uništiti kancerogene tumore ili telesnu masnoću povezanu sa gojaznošću. Ili koja je potencijalno efikasna protiv stvari kao što su bol u leđima i glaukom – i koja je čak dovoljno univerzalna da se može smatrati sredstvom protiv depresije ili anksioznosti.

Iznenađujuće, takva tehnologija postoji. Štaviše, ona deluje prosto stvarajući zvučne talase.

Dok nam je možda najpoznatiji po svojoj upotrebi u medicinskom snimanju, ultrazvuk se u poslednjim decenijama pokazao kao izuzetno fleksibilan medicinski instrument.

Koristeći toplotu koju stvaraju intenzivni ultrazvučni talasi, možemo uništiti tumore ili drugo problematično tkivo duboko unutar tela bez ikakvih rezova.

Smanjite intenzitet i možemo dobiti izuzetan pristup mozgu, potresajući ćelije da promenimo njihovo ponašanje na načine koji izgleda popravljaju mentalno zdravlje.

Osim toga, ultrazvuk može čak poništiti znake fizičkog starenja i smanjiti probleme u učenju i pamćenju povezane sa starijim dobom.

„Ultrazvuk je već sveprisutan instrument u medicini“, kaže Nir Lipsmen sa Instituta Sanibruk u Torontu. „Međutim, sada mu se poklanja ogromna pažnja zbog različitih načina na koje ga možemo upotrebiti radi tretiranja različitih medicinskih problema“.

Moguće primene se otkrivaju u tolikom broju i tolikom brzinom da premašuju našu sposobnost da razumemo zašto je toliko efikasan.

Sad je pitanje možemo li shvatiti kako ultrazvuk utiče na naše ćelije, da bi ta tehnologija dostigla svoj pun potencijal.

(Telegraf Nauka/New Scientist)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>