• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvantni kompjuteri sledeće generacije mogli bi biti pokretani visokoenergetskim laserima 10.000 puta manjim

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visokoenergetski titanijum-safirni laseri su smanjeni pošto naučnici nameravaju da postave stotine ili hiljade na pločicu od 10 centimetara u novom čipu.

  • 0

Stanfordski istraživači su napravili titanijum-safirne lasere koji su 10.000 puta manji nego bilo koji raniji sličan uređaj, piše Live Science.

Dosad su takvi laseri koštali više od 100.000 dolara, ali naučnici veruju da s novim pristupom cena može da padne na 100 dolara po laseru.

Takođe kažu da bi hiljade lasera mogle biti postavljene na pločicu od 10 centimetara u budućnosti – a cena po laseru bi mogla postati minimalna. Ovi mali laseri bi se mogli koristiti u budućim kvantnim kompjuterima, neuronauci i čak mikrohirurgiji.

Eksperimentalni laser se oslanja na dva ključna procesa. Prvo, safirni kristal se smrvi u sloj debeo samo nekoliko stotina nanometara. Zatim se napravi vrtlog malenih grebena, u koji se emituje zrak zelenog lasera. Sa svakom rotacijom u vrtlogu, intenzitet lasera se povećava.

Jedan razlog za optimizam je to što laser može biti podešen na različite talasne dužine – naročito od 700 do 1.000 nanometara, ili od crvene do infracrvene.

To je bitno za atomska istraživanja, npr. za kubite u čvrstom stanju, pošto atomski sistemi zahtevaju različite energije radi prelaska iz jednog stanja u drugo.

Minijaturni laseri bi mogli biti korišćeni u kvantnim kompjuterima – omogućavajući da budu mnogo manji. Takođe bi mogli temeljno izmeniti oblast optogenetike, gde naučnici kontrolišu neurone pomoću svetlosti. Trenutno koriste nezgodnu tehnologiju optičkih vlakana. Konačno, minijaturni titanijum-safirni laseri se mogu koristiti u laserskoj hirurgiji.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>