• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razvijena revolucionarna tehnika: Naučnici prave dijamante za samo 15 minuta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači iz Južne Koreje osmislili su jednostavnu metodu za proizvodnju najtvrđeg minerala

  • 0
Dijamanti Foto: Handmade Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su razvili novu tehniku za sintetizovanje dijamanata na normalnom, atmosferskom pritisku i pri normalnoj temperaturi za samo 15 minuta. Ova revolucionarna tehnika zasad ne pravi velike dijamante kakvi se koriste za nakit, ali mogu da se upotrebljavaju za druge stvari.

Prirodni dijamanti nastaju u Zemljinom omotaču, nekoliko stotina kilometara ispod površine. Proces se dešava pod neverovatnim pritiskom od nekoliko gigapaskala i na ekstremnim temperaturama većim od 1.500 stepeni, piše LiveScience.

Slični uslovi se stvaraju za trenutno sintetizovanje čak 99 odsto veštačkih dijamanata. Visok pritisak i visoka temperatura koriste se da se ugljenik rastopi u tečnom metalu, poput gvožđa, kako bi se konvertovao u dijamant oko malog „semena“ ili startnog dijamanta. Međutim, taj pritisak i te temperature je teško stvoriti i još teže održati. Osim toga, postoji i drugi sistem pravljenja dijamanata bez visokog pritiska, ali je i dalje potrebno „seme“.

Nova tehnika eliminiše te probleme. Tim koji vodi Rodni Ruf, fizički hemičar sa Instituta za osnovne nauke u Južnoj Koreji, objavio je studiju o njoj u žurnalu Nature.

- Više od decenije razmišljam o novim načinima da pravim dijamante, jer sam mislio da to mogu da uradim na neki neočekivani način – rekao je Ruf za LiveScience.

Za početak se koristi električno zagrejani galijum sa malo silicijuma u grafitnoj posudi. Istraživači zatim koriste komoru od devet litara, koja može biti spremna za 15 minuta kako bi primila ekstremno vrući ugljenikom bogati metan. Od početka do prvih dijamanata dovoljno je 15 minuta, ali za malo bolji rezultat potrebno je oko dva i po sata.

I ova tehnika ima ograničenja, a jedno od njih je što su dobijeni dijamanti mali, najveći su stotinu hiljada puta manji od onih koji se dobijaju tradicionalnim metodama, pa nisu pogodni za nakit. Ipak, mogu da se koriste za sečenje i bušenje specijalnih materijala.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>