• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najtačniji sat bi gubio jednu sekundu za 40 milijardi godina

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvorci najtačnijeg sata su srušili sopstveni rekord.

  • 0

Precizno merenje vremena ostvarilo je novi rekord. Ovaj nivo preciznosti je tako neverovatno mali da bi tom satu bilo potrebno 39,15 milijardi godina – malo manje od tri puta starosti univerzuma da izgubi jednu sekundu, piše IFL Science.

Sunce bi moglo da živi i umre četiri puta, a ovaj sat bi izgubio samo jednu sekundu. Uređaj je poznat kao sat sa optičkom rešetkom i koristi 40.000 atoma stroncijuma u jednodimenzionalnoj rešetki, na samo delić stepena iznad apsolutne nule, a otkucavanje sata je tranzicija između određenih nivoa energije za elektrone u atomu.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado u Bolderu razvijaju optičke atomske satove već godinama, postižući preciznost koja je nemoguća sa običnim atomskim satovima koji koriste atome cezijuma.

Misle da mogu postići 10 puta preciznija merenja, a možda bi čak mogli postići 100 puta preciznije nivoe. Za samo nekoliko godina su poboljšali preciznost 10 puta, tako da izgleda da je njihovo samopouzdanje opravdano.

Očekuje se da ovi satovi daju novu definiciju sekunde. Međutim, to nije jedina naučna korist – s takvom preciznošću predstoje postignuća mnogo veća od računanja vremena.

„Vrlo zanimljiva otkrića nas očekuju ako stignemo do vremena osetljivih na vrlo malu prostor-vreme zakrivljenost“, izjavio je profesor Đuen Je kad je objavljeno da je dobio nagradu za napredak u fundamentalnoj fizici 2022.

Atomski satovi su već osetljivi na relativističke efekte, a osetljivost satova sa optičkom rešetkom je 1.000 puta veća, što znači da mogu meriti gravitaciju kao nikad ranije, testirajući našu teoriju gravitacije – opšte relativnosti – još rigoroznije. Štaviše, ovi satovi se mogu koristiti i za izučavanje tamne materije.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>