• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada za fiziku „Marko Jarić“ uručena Iliji Zeljkoviću

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Institut za fiziku svečanost priredio u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

  • 0
Ilija Zeljković i Aleksandar Bogojević Ilija Zeljković i Aleksandar Bogojević... Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nagrada za fiziku "Marko Jarić" za 2023. godinu dodeljena je danas profesoru Boston koledža iz Sjedinjenih Država Iliji Zeljkoviću. Na svečanosti koju je Institut za fiziku priredio u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), Zeljković je rekao da mu je velika čast što je dobitnik nagrade "Marko Jarić", a potom je održao besedu "Kako možemo videti atome i elektrone u kvantnim materijalima".

- Ova nagrada mi puno znači. Upotpunjuje jedan krug. Otišao sam iz zemlje nakon završene srednje škole kao fizičar u usponu. Hteo sam da budem naučnik, a sada sam nešto postigao u svojoj oblasti - rekao je Zeljković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, nagrada je potvrda za njegove radove poslednjih godina u oblasti kvantnih materija, i daje mu motivaciju da nastavi "dalje ovim tempom, ako ne i brže".

Zeljkoviću je nagrada dodeljena jednoglasnom odlukom žirija kog su činili akademik Zoran V. Popović, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Jelena Radovanović i profesor Fizičkog fakulteta Đorđe Spasojević. Žiri je nagradio Zeljkovića "za izuzetne doprinose proučavanju jako korelisanih superprovodnih materijala na bazi kuprata i kristalnih topoloških izolatora, kao i proučavanju superprovodnika sa Kagome kristalnom rešetkom“.

Ilija Zeljković Ilija Zeljković... Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Upravnog odbora Fondacije "Marko V. Jarić" Aleksandar Belić je naglasio da se nagrada dodeljuje za izuzetne doprinose u fizici prepoznatljive na svetskom nivou, u protekloj godini.

- To nije nagrada za životno delo, nego za jedan mali broj značajnih iskoraka ili samo možda jedan, koji je dovoljno velik da osoba bude prepoznata na svetskom nivou, i ostavi trag u fizici. To znatno sužava polje ljudi koji mogu da se prijavljuju na konkurs - rekao je Belić.

Upravnik Fondacije "Marko V. Jarić" Petar Adžić je podsetio da je Jarić (1952-1997) bio izuzetna naučna ličnost, a nagrada sa njegovim imenom se dodeljuje najboljem u prošloj godini za izuzetnost, visok kvalitet i rezulate koji imaju uticaj na svetsku fiziku

Zeljković je završio Matematičku gimnaziju 2003. godine u Beogradu, a zatim osnovne studije fizike i računarstva 2007. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu Harvard 2013. godine na temu visokotemperaturnih superprovodnika na bazi kuprata. Napredujući kroz karijeru na Boston koledžu, Zeljković je uspostavio svoju grupu koja se bavi sintezom novih materijala i istraživanjima pomoću skenirajuće tunelske mikroskopije. Do sada je istraživao superprovodnike na bazi kuprata, superprovodnike na bazi gvožđa, a trenutno superprovodnike sa Kagome kristalnom strukturom.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>