• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski naučnici razvili novu tehnologiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Belgorodskom nacionalnom istraživačkom univerzitetu patentiran novi način pravljenja legure aluminijuma

  • 0
Topljenje metala Foto: Safak Oguz / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici sa Belgorodskog nacionalnog istraživačkog univerziteta (BelSU) u Rusiji razvili su novu tehnologiju za proizvodnju veoma kvalitetne legure aluminijuma. Na ovaj način smanjuje se vreme topljenja za između 20 i 50 odsto, saopštio je univerzitet, a prenosi Tass.

Nova tehnologija uključuje rastvaranje vatrostanih metala u zagrejanom i istopljenom aluminijumu, navodi se u izveštaju. Razvoj glavnih karakteristika aluminijuma zavisi od dodavanja vatrostanog metala pre njegovog zagrevanja na temperature od 1.000 do 1.100 stepeni, a zatim i nakon dostizanja tih temperatura, kada se meša na svakih od 15 do 20 minuta do hlađenja.

- Moderne tehnologije za proizvodnju legure aluminijuma ne mogu da dovedu do potpunog rastvaranja dodatih vatrostanih metala. To dovodi do nastanka nekih mehaničkih i korozivnih svojstava legure. Naš patentirani metod dozvoljava da se izvuku neželjeni intermetalni dodaci i oksidi i da se dobije legura visokog kvaliteta – rekao je Sergej Malofejev, autor ideje i kandidat tehničkih nauka, navodi Tass.

Legure aluminijuma koriste se u industriji transporta i posebno se traže u avijaciji i brodogradnji, navodi se u izveštaju.

Što je aluminijum čistiji, to je otporniji na koroziju. Međutim, čist aluminijum ne poseduje dobre mehaničke osobine, pa su potrebne legure aluminijuma da bi bio upotrebljiv. Tačka topljenja aluminijuma je 660,32 stepena, a tačka ključanja 2.519 stepeni.

(Telegraf Nauka/Tass)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>