• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Etički izazovi: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“: Izložba u Kulturnoj stanici Svilara

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako funkcioniše ChatGPT, produkt veštačke inteligencije, koji problemi stoje iza njega i preti li da zameni brojne profesije

  • 0
ChatGPT

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

U Kulturnoj stanici Svilara otvorena je izložba pod nazivom „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“, koju će posetioci moći da pogledaju sve do 29. februara, saopštio je Centar za promociju nauke.

Nakon uspešno realizovane izložbe na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, izložba „Etički izazovi: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“ predstavljena je i u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu. Otvaranje u utorak, 6. februara, izazvao je veliko interesovanje publike, što je potvrdilo koliko je ova tema danas aktuelna.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Centar za promociju nauke (@centar_za_promociju_nauke)

Koncept izložbe zasnovan je na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu integrisane u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa. Posetioci Kulturne stanice Svilara će, sve do 29. februara, imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.

Radionice „Prepoznaj falsifikat: ChatGPT i DALL-E u kontekstu domaćeg kulturnog nasleđa“ su prateći deo izložbe i učesnici na interaktivan način pokušavaju da uoče šta je originalno delo, a koji sadržaj je generisan putem veštačke inteligencije. Cilj radionica je da se kroz bliže upoznavanje sa lokalnim kulturološkim kontekstom susreta tradicionalne i digitalno kreirane umetnosti, i otvorenu debatu o autentičnosti, društvenim vrednostima i očuvanju kulturnog nasleđa, podstakne promišljanje o nekim univerzalnim temama i etičkim dilemama novog doba.

Radionice će do kraja februara biti održane svakog ponedeljka, a prva je već sinoć, odmah nakon otvaranja, privukla veliki broj novosadskih srednjoškolaca iz gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, „Svetozar Marković“, Gimnazije Smart i Škole za dizajn „Bogdan Šuput“. Prve dve radionice namenjene su srednjoškolcima i studentima, dok su prijave za preostale radionice otvorene i za druge građane.

Izložba je razvijena u okviru međunarodnog projekta TechEthos (Horizont 2020), čiji je cilj da Evropskoj uniji prokrči put ka ulozi predvodnika u oblasti naprednih tehnologija koje sa sobom donose nove etičke izazove i društvene posledice. U okviru projekta razvijen je čitav niz smernica za razvoj i primenu novih tehnologija kako bi se obezbedili najviši etički standardi na nivou EU i šire međunarodne zajednice.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>