• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj nemački laser može nezamislivo: Meri rotaciju Zemlje preciznije nego bilo koji uređaj u istoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primećene fluktuacije u Zemljinoj rotaciji mogu da budu do šest milisekundi tokom dve nedelje

  • 1
Laser Prstenasti laser se stalno unapređuje... Foto: Promo/Astrid Eckert / TUM

Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) uspeli su da izmere Zemljinu rotaciju preciznije nego ikad ranije, piše Phys.org.

Prstenasti laser u Geodetskoj opservatoriji Vecel sada može da se koristi za prikupljanje podataka na nivou kakav do sada jednostavno nije postojao. Ova merenja pokazaće Zemljin položaj u svemiru, pomoći će klimatskim istraživanjima i pomoći da klimatski modeli budu pouzdaniji.

Na svom putu kroz svemir, Zemlja rotira oko svoje ose vrlo malo različitim brzinama. Razlog za to je što naša planeta nije potpuno čvrsta, već ima neke čvrste i neke tečne delove. Upravo zbog toga, unutrašnjost same Zemlje uvek je u pokretu. Ove promene u masi ubrzavaju ili koče rotaciju, a razlike mogu da se detektuju korišćenjem sistema poput prstenastog lasera TUM.

- Fluktuacije u rotaciji nisu važne samo za astronomiju, hitno su nam potrebne za stvaranje tačnih klimatskih modela i bolje stvatanje klimatskih fenomena poput El Ninja. Što su precizniji podaci, to su preciznije naše prognoze – rekao je prof. Ulrih Šrajber, vođa projekta u Opservatoriji.

Uređaj sada ima novi korektivni algoritam za merenje Zemljine rotacije precizno, do devet decimala, što je deo milisekunde dnevno.

Ukupno, navodi se, primećene fluktuacije u Zemljinoj rotaciji mogu da budu do šest milisekundi tokom dve nedelje.

- U geološkim naukama vremenska rezolucija ovog nivoa je nešto potpuno novo za prstenaste lasere. U odnosu sa drugim sistemima, laser funkcioniše potpuno odvojeno i nisu mu potrebne referentne tačke u prostoru. Sa konvencionalnim sistemima ove referentne tačke se dobijaju posmatranjem zvezda ili korišćenjem satelitskih podataka. Ali je ovo izdvojen sistem i ekstremno je precizan – rekao je Urs Hugentobler, profesor satelitske geodezije na TUM.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    14. novembar 2023. | 17:13

    Da li je moguće da mere rotaciju zemlje , ko meri Nemci , pa oni da kazu da je g...o slatko svi bi jeli . Kakva rotacija kada smo stbilni i nepomicni . Gde bi bila sva ova nasa zemaljska voda da rotiramo , hvala stvoritelju na antarktiku i minusnoj temperaturi sto drzi obuzdatu vodu na nasoj zemlji inace da nije toga bilo bi svasta . Tako da prestanete da servirate bajke o rotirajucoj zemlji i pocnete da sirite istinu njoj .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>