• 69

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fizičar otkrio zašto je život posle smrti nemoguć

Vreme čitanja: oko 2 min.

Štaviše, dodao je da postoje različiti načini da se govori o svetu i ne moraju svi biti isključivo deskriptivni u fizičkom kontekstu

  • 69
Život posle smrti Foto: Shutterstock

Šta se dešava sa našim umom i telom nakon što umremo je staro pitanje, a prema jednom američkom naučniku, ne dešava se ništa naročito. U nedavno objavljenom videu iz 2012. godine, teorijski fizičar Šon Kerol govorio je o tome, piše Daily mail.

Akademik, spoljni profesor na Institutu Santa Fe i profesor prirodne filozofije na Univerzitetu Džons Hopkins rekao je da su "zakoni fizike u osnovi svakodnevnog života potpuno shvaćeni".

- To je zato što ne postoje čestice i sile koje bi mogle da sadrže informacije u vašem mozgu nakon što umrete - rekao je on publici na The Amazing Meeting (TAM) 2012, u Nevadi.

Kako on navodi, ne postoji način da znanje o tome ko smo pre nego što smo umrli opstane nakon što se hemijska reakcija koja definiše naš život završi.

- Ovde zaista govorim o nekom dodatnom materijalnom duhu koji bi nekako bio ti čak i nakon što je tvoje telo prestalo da postoji, to nije kompatibilno sa zakonima fizike kakvu poznajemo - kazao je Kerol i dodao da nema potrebe da se ovo proučava dublje, jer je nekompatibilno sa našom teorijom o tome kako se život dešava na fizičkom nivou.

Ne moramo pažljivo da gledamo studije regresije prošlih života ili bilo šta drugo, jer kako ističe, "tvrdnja krši zakone fizike".

Objašnjavajući dalje, rekao je: "Ono što ste vi je kolekcija atoma koji se povinuju zakonima prirode, vi niste fizički džak mesa koji se pokreće okolo pomoću male mrlje duhovne energije kao fudbalska mama koja vozi SUV".

Prema njegovim trvdnjama, postoje elektroni, protoni i neutroni koji međusobno deluju putem elektromagnetizma, nuklearne sile i gravitacije.

- Dakle, zakoni fizike nam govore šta te stvari rade nije neophodno unositi bilo šta drugo u jednačinu.

U svom govoru, Kerol je naglasio da ovo ne ukida ljudske napore da vode "dobar, ispunjen i smislen život", ali odgovori koje tražimo treba da budu "kompatibilni sa načinom na koji stvarnost funkcioniše na fundamentalnom nivou".

Štaviše, dodao je da postoje različiti načini da se govori o svetu i ne moraju svi biti isključivo deskriptivni u fizičkom kontekstu.

- Kada sretnete nekoga po prvi put, kada idete na prvi sastanak i osoba sa kojom ste izašli traži da kažete nešto o sebi, ne navodite položaje i brzine svih elektrona, protona i neutrona u svom telu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    3. septembar 2023. | 11:23

    Ovaj papak satanisticki ne zna sta je dusa, koliko ima grama i sta se desava. Tako ovaj papak nije znao ono sto Srbi znaju vise od 7532 godine da se na Preobrazenje menja voda i gora, pa sepapak iznenadio kada je pre samo nekoliko godina otkriveno da se na taj danzaista sve menja i iz bazne voda prelazi u kiselu sredinu. I onda se ovaj papak od tzv naucnika pitao kako su Srbi to znali. Ne pocinje svet od njih nego od Srba kada i pocinje zabranjena i zaboravljena nauka.

  • Istorija

    3. septembar 2023. | 16:40

    Dan uoči poletanja aviona braće Rajt svi fizičari svijeta bili su potpuno jednoglasno da je to nemoguće.

  • Hd

    3. septembar 2023. | 12:24

    Evo ih opet nadobudni vernici u komenatrima. Dal vas je toliko strah od tpga da nema nista posle pa morate d averujete u bajke ljudi iz praistorije. Sve to su oni osmislili kako bi lakse objasnili pojave koje ne razumiju. Ljepota zivota i jeste sto kad umres to je kraj , kako ne shvatate. Sve je ljepse kad znas da nece se ppnavljati onda tek vidite ljepotu i zivite zivot bez szraha od nekog imaginarnog prijatelja koji vam dise za vratom. Uzivajte.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>