• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su zarobili svetlost unutar magneta!

Vreme čitanja: oko 1 min.

U normalnim uslovima svetlo ne reaguje tako jako na magnetizam...

  • 0
Svetlost Foto: Aleksandr Matveev / Alamy / Alamy / Profimedia

Hvatanje svetlosti unutar magnetnih materijala može dramatično da pojača njihova postojeća svojstva, pokazala je nova studija Vindona M. Menona i njegove grupe sa Gradskog koledža Njujorka, piše ScienceDaily. Jak optički odgovor magneta važan je za razvoj magnetnih lasera, memorijskih uređaja, kao i za razvoj kvantne transdukcije.

U novom članku u žurnalu Nature, Menon i njegov tim opisali su karakteristike slojevitog magneta koji ima ekscitone, kvazičestice sa jakim optičkim interakcijama. Zbog toga je materijal sposoban da hvata svetlost. Kako su eksperimenti pokazali, optički odgovor ovih materijala na magnetne fenomene je značajno jači nego kod tipičnih magneta.

- Kako se svetlost odbija napred nazad unutar magneta, interakcije su značajno pojačane. Primera radi, kada primenimo spoljno magnetno polje, ono toliko promeni skoro infracrveni odraz svetla da materijal menja boju. To je veoma jak magnetno-optički odgovor – rekao je dr Florijan Dirnberger, glavni autor istraživanja.

- Normalno, svetlo ne reaguje tako jako na magnetizam. Zbog toga kada imamo tehnologiju zasnovanu na magnetno-optičkom efektu, to obično podrazumeva implementaciju posebno osetljivih šema za optičku detekciju – rekao je Menon.

Koautor studije Džijamin Kvan rekao je da ovo otkriće može da pomogne običnim ljudima.

- Tehnološke aplikacije magnetnih materijala danas su uglavnom povezane sa magnetno-električnim fenomenima. Imajući u vidu tako jake interakcije između magnetizma i svetla, možemo da se nadamo da ćemo jednog dana napraviti magnetne lasere ili ćemo ponovo razmotriti koncept optički kontrolisane magnetne memorije.

(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>