• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odštampajte mi kilogram lososa i malo škampa! 3D štampač proizvodi vegansku zamenu za ribu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim Nacionalnog univerziteta u Singapuru napravio je mastilo za 3D printere od mikroalgi i proteina pasulja i drugih mahunarki

  • 0
Morski plodovi, 3D štampa Štampa morskih plodova Foto: Poornima Vijayan/National University of Singapore / Ferrari / Profimedia

U zamrzivačima najvećih svetskih prodavnica sve je više zamena za meso, ali veganskih alternativa za morske plodove gotovo da nema. Zbog toga je tim Nacionalnog univerziteta u Singapuru napravio mastilo od mikroalgi i proteina pasulja za trodimenzionalne štampače koje se koristi za proizvodnju veganske hrane koja po ukusu nalikuje na pravu ribu, objavio je Psyh.org. Istraživači će svoj proizvod predstaviti na jesenjem susretu Američkog hemijskog društva.

- Mislim da je jasno da će snabdevanje ribom postati veoma ograničeno u budućnosti. Zbog toga moramo da budemo spremni za alternativan izvor proteina, posebno ovde u Singapuru, gde se više od 90 odsto ribe uvozi – rekao je Purnima Vidžajan, student koji će predstaviti proizvod na jesen.

Širom sveta, ljudi koriste dosta ribe za ishranu, ali okeani i mora više nisu tako neograničen izvor ribe kako se nekad mislilo, što zbog previše ribarenja, što zbog promene klime, što zbog etičkih problema u korišćenju ribe. Ipak, alternativa do sada nije bila razvijena. Postoje neki proizvodi koji imitiraju ribu, ali je to veoma teško zbog posebne strukture, nutritivnog sadržaja i ukusa morskih plodova.

- Postoje imitacije morskih plodova od biljaka, ali uglavnom u sebi nemaju proteine. Želeli smo da napravimo proizvode koji su nutritivno jednaki ili čak bolji od prave ribe – rekao je dr Dedžijan Huang, glavni istraživač ovog projekta.

On i njegova grupa sa Nacionalnog univerziteta Singapura koristili su proteine mahunarki da razviju bolju imitaciju ribe. Uspeli su da imitiraju teksturu ribe koristeći mastilo koje su napravili, najbolje 3D štampače za štampanje hrane, kao i nešto masnoće.

- Odštampali smo filete lososa sa proteinima iz crvenog sočiva zbog boje, a onda smo odštampali i škampe. Posle toga smo rešili da odštampamo i nešto što ima komercijalni potencijal, a to su prstenovi kalemarija – rekao je Huang.

Tim je testirao dva održiva izvora bogata proteina – mikroalge i pasulj. Neke mikroalge već imaju riblji ukus, pa Vidžajan kaže da su bile dobar kandidat. Cilj im je bio i da ta odštampana riba može dodatno da se kuva, prži, peče…

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>