• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne stišava se bura zbog „otkrića veka“! Kineski naučnici tvrde: Nije tačno da je LK-99 superprovodnik

Vreme čitanja: oko 3 min.

Testovi na Pekinškom univerzitetu pokazali da materijal koji su predstavili južnokorejski naučnici nema karakteristike superprovodnika koji radi na sobnoj temperaturi

  • 0
superprovodnik Credit: Phil Degginger / Alamy / Alamy / Profimedia

Prava bura nastala je u svetu nauke kada je, pre dve nedelje, tim južnokorejskih naučnika objavio da su uspeli da naprave superprovodnik LK-99, koji radi na sobnoj temperaturi i pod atmosferskim pritiskom, o čemu je Telegraf Nauka već pisao. Dok su jedni to odmah nazvali otkrićem veka, jer bi superprovodnici koji mogu da rade van laboratorije i bez potrebe za hlađenjem doveli do nove industrijske revolucije, drugi su bili skeptični zbog sličnih vesti koje bi se uvek ispostavile kao netačne. Ipak, prvi pravi naučni odgovor dao je tim Pekinškog univerziteta i njihova presuda nakon ponovljenih eksperimenata je da LK-99 ne pokazuje karakteristike superprovodnika.

- Uspešno smo sintetisali polikristalin LK-99 po predstavljenoj metodologiji. Difrakcije rendgenskim znacima pokazale su da je glavni sadržaj konzistentan sa naučnim studijama u kojima je predstavljen. U nekim malim fragmentima uspešno smo primetili polulevitaciju na magnetu. Koristeći mere magnetizacije na malim parčićima, kao i na velikom komadu koji nije pokazivao znakove levitacije, pokazali smo da uzorci sadrže slabe, ali jasne feromagnetne komponente. Verujemo da je to dovoljno da objasni primećenu polulevitaciju na jakim magnetnim poljima. Naše mere ne potvrđuju prisustvo Majsnerovog efekta, kao ni nulti otpor, što nas dovodi do zaključka da naši uzorci ne pokazuju znake superprovodljivosti – navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu ArXiv, u kojoj su originalno objavljene i dve studije o LK-99 kao supeprovodniku koji radi na sobnoj temperaturi i pod atmosferskim pritiskom.

Fizičar Aleks Kaplan bio je jedan od prvih koji je na Tviteru komentarisao studiju južnokorejskih naučnika. On je tada poručio da je to „možda najveće otkriće u fizici“ ove generacije i da može potpuno da promeni naše živote. Međutim, on je među prvima reagovao i na studiju kineskih naučnika.

- Ovo je najbliže zvaničnom odgovoru koji ćemo verovatno dobiti: LK-99 je verovatno samo feromagnetni materijal, što objašnjava levitaciona svojstva, pokazalo je istraživanje tima sa Pekinškog univerziteta. Revolucija superprovodnika koji rade na sobnoj temperaturi moraće da pričeka neki drugi dan. Čestitke istraživačima Kajžen Guou, Juan Liju i Šuang Džiju sa Pekinškog univerziteta. Ovo je način na koji nauka funkcioniše – poručio je Kaplan.

Mahbubeh Šahbazi, naučnica sa Kvinslend univerziteta tehnologije, za The Conversation je napisala da je rad o superprovodniku pokrenuo talas entuzijazma na internetu, kao i nekoliko pokušaja replikacije istraživanja.

- Istovremeno, došlo je i do sukoba među samim južnokorejskim naučnicima oko toga da li je rad objavljen prerano. Više timova naučnika je do sada objavljivalo da je napravilo superprovodnike, ali nijedno istraživanje nije izdržalo naknadno testiranje. Iako bi otkriće superprovodnika koji rade na sobnoj temperaturi bilo izvanredno, svaka nova tvrdnja treba da se dočeka sa skepticizmom – navela je ona.

- Prvi na svetu uspeli smo da sintetizujemo superprovodnik koji radi na sobnoj temperaturi, sa kritičnom temperaturom većom od 127 stepeni Celzijusovih, pod atmosferskim pritiskom, i to korišćenjem modifikovane strukture LK-99 od olova i apatita. Superprovodljivost LK-99 dokazana je kritičnim temperaturama, nultom otpornošću, kritičnim strujama, kritičnim magnetnim poljem i Majsnerovim efektom. Jedinstvena struktura LK-99 koja održava i pokazuje superprovodljivost na sobnim temperaturama i pod atmosferskim pritiskom – naveli su u studiji Sukbe Li, Džin Hun Kim i Jong-Van Kvon, naučnici sa Korejskog univerziteta, a bjavljenoj u žurnalu Arxiv.

(Telegraf Nauka/Axiv/The Conversation)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>