• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kapetan Kirk se teleportovao: Vilijam Šatner predstavio novu hologramsku tehnologiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glumac poznat po ulozi kapetana svemirskog broda „Enterprajz“ najstarija je osoba koja je letela u kosmos

  • 0
793600376 Credit: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Slavni glumac Vilijam Šatner se kao hologram transportovao iz Los Anđelesa u Sidnej kako bi publici predstavio novu i gotovo neverovatnu tehnologiju. Demonstracija je ličila na teleportaciju kakvu je upravo Šatner pre više od pola veka predstavio publici glumeći kapetana Džejmsa T. Kirka u seriji „Zvezdane staze“, javio je NDTV.

Slavni glumac se pojavio na konferenciji u Sidneju, u Australiji, kao hologram u velikoj kutiji i onda se obratio publici:

- Vi ste 7.000 milja daleko, a ja sam ovde u Los Anđelesu. I možete da čujete svaku reč koju izgovaram kao da sam tu. Tu sam, ja sam u telefonskoj govornici.

793840294 Credit: VALERIE MACON / AFP / Profimedia
Kompanija Proto Inc pravi displeje u obliku nekadašnjih telefonskih govornica visokih oko 2,2 metra, koji prikazuju sliku u visokoj definiciji sa senkom koja pravi iluziju trodimenzionalnosti. Rezultat je realističan, ali tehnologija još ima svojih problema, javio je AFP, pa je prvo Šatnerovo javljanje prekidano i ličilo je na teleportaciju viđenu u „Zvezdanim stazama“.

Dejvid Nasbaum, izvršni direktor Proto Inc., rekao je da je slavni glumac bio prirodan izbor za predstavljanje ove tehnologije.

793840276 Credit: VALERIE MACON / AFP / Profimedia
- Vilijam Šatner je urezao ideju holoportacije u našu maštu sa svojom ulogom u „Zvezdanim stazama“ i sada može da se materijalizuje na svakom mestu na Zemlji i u stvarnom životu – rekao je on.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da Šatner učestvuje u predstavljanju najnovije tehnologije. Pre nešto manje od 3 godine on je postao prva osoba koja je pomoću tehnologije „Stori fajl“ prebacio svoju svest u veštačku inteligenciju kako bi ljudi i za nekoliko decenija mogli da razgovaraju sa njim. Takođe, pre manje od dve godine, kada je imao 90 godina, odleteo je u orbitu letelicom „Nju šepard“ kompanije „Blu oridžin“ Džefa Bezosa i postao najstariji čovek koji je leteo u svemir.

793600222 Credit: for AWAPAC / Shutterstock Editorial / Profimedia
Zbog popularnosti „Zvezdanih staza“ i kapetana Kirka mnogi astronauti su pričali da su karijere odabrali zbog njega, a naučnici su govorili o tome kako ih upravo on inspirisao da stvore najrazličitije uređaje - mobilne telefone, kompjuterske operativne sisteme, jonski pogon, video-pozive, tablete… To je možda najbolje predstavljeno u dokumentarcu „Kako je Vilijam Šatner promenio svet“.

(Telegraf Nauka/NDTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>