• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija danas obeležava Dan nauke i Teslin rođendan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski genije rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, a ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova savremenog doba

  • 1
Nikola Tesla, Naučnik Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Srbija danas obeležava Nacionalni dan nauke, koji se slavi u čast našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Srpski genije rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu kao četvrto od petoro dece u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i njegove supruge Georgine.

Nikola Tesla ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova savremenog doba, čovek čiji su pronalasci omogućili proizvodnju i prenos struje, odnosno elektrifikaciju gradova zbog čega je čovečanstvo ušlo u novo doba tehnološkog i industrijskog razvoja, piše RTS. Njegov rođendan se od 2011. godine u Srbiji obeležava kao Nacionalni dan nauke.

Iako rođen u tadašnjem Austrijskom carstvu, jedno vreme je radio u Parizu, a zatim se 1884. preselio u Sjedinjene Američke Države, gde je proveo skoro celu svoju pronalazačku karijeru. Prvo je radio u kompaniji Tomasa Edisona, a zatim je osnovao sopstvenu kompaniju „Tesla električno osvetljenje i proizvodnja“. Autor je više od 700 patenata registrovanih u 25 zemalja. Preminuo je u hotelu Njujorker u Njujojorku 7. januara 1943.

(Telegraf Nauka/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    10. jul 2023. | 19:07

    "Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svetu. Treba činiti dobro do granice gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namerno, svaki dan, nekome stopliti dušu. Treba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, usprkos svemu. Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao - to dobro. Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla. Samo besmisleno dobro mi miriše na neki smisao. Savršeno, čisto dobro, bez ikakvog smisla..." Vecna ti Slava moj Tesla! ❤️✨️🌅💡💫💫💫

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>