• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezobrazne freske izronile iz vulkanskog pepela: Senzacionalno otkriće u ruševinama Pompeje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U maloj kući pronađeni golišavi prikazi Hipolita i Fedre, satira i nimfe i Venere i Adonisa

  • 0
Pompeja, freske, erotske slike Foto: SP / Zuma Press / Profimedia

Neobično mala kuća sa izuzetnim, erotskim freskama izronila je iz vulkanskog pepela. Novo arheološko otkriće u ruševinama Pompeje samo je još jedna potvrda toga koliko su stanovnici ovog antičkog grada uništenog u erupciji 79. godine nove ere voleli „bezobrazne“ slike.

- Englezi ovo nazivaju „malom kućom“ (tiny house): mala, nezavisne kuće male po površini, ali, u ovom slučaju, sa ekstremno rafinisanim dekoracijama. Ovo je slučaj jednom od najnovijih jedinica otkrivenih tokom iskopavanja u centralnom distriktu antičke Pompeje. Kuća je sa ograničenim prostorom, bez tradicionalnog atrijuma. Taj izbor je verovatno bio deo promena u rimskom društvu, posebno u Pompeji – navodi se na Instagramu Arheološkog parka Pompeja i dodaje:

- Kuća je specifična po visokom nivou zidnih dekoracija, koje mogu da se mere sa onim u mnogo večim kućama. Zbog otkrića dobro očuvane freske koja predstavlja mit o Hipolitu i Fedri ovo je nazvano Fedrinom kućom. Uski hodnik vodi do druge sobe u kojoj su radovi na zidu bili u toku kada se dogodila erupcija. Tu su bogato ukrašeni motivi biljaka i životinja.

Pompeja, freske, erotske slike Zaljubljena maćeha Fedra pokušava da zavede pastorka Hipolita... Foto: SP / Zuma Press / Profimedia

Glavna freska u maloj kući prikazuje dolazak golog Hipolita kod golišave Fedre. Prema grčkom mitu, Hipolit je bio sin iz prvog braka atinskog junaka Tezeja, ubice Minotaura, a Fedra ćerka kralja Minosa i druga Tezejeva žena. Maćeha se zaljubila u pastorka Hipolita i pokušala da ga zavede, ali kada nije uspela iz gneva i osvete rekla je Tezeju da je on pokušao da zavede nju, pa je ovaj zamolio svog oca Posejdona da ga ubije, što je i uradio. Kada je atinski junak otkrio istinu, Fedra se u strahu od kazne ubila.

Osim toga, na jednom od zidova nalaze se i druge erotske freske – jedna koja prikazuje seksualni odnos satira i nimfe, a druga, kako se veruje, Venere i Adonisa.

Pompeja, freske, erotske slike Satir i nimfa u akciji... Foto: SP / Zuma Press / Profimedia

- Ova kuća je specifična po tome što nije imala atrijum, tipičan za rimsku arhitekturu, ali su kuće bez atrijuma postale uobičajene kada su odeća i dragulji počeli da pokazuju status. Kuće bez atrijuma postale su da budu izbor, a ne potreba i vidimo da se taj trend pojavljuje u Pompeji – rekao je Gabrijel Zaktrigelm, direktor arheološkog parka u Pompeji.

Iskopavanja na ovom delu Pompeje sprovode se od 2018. I ranije je otkriven niz erotskih fresaka sa falusnim simbolima.

Inače, i u Pompeji i u Herkulanumu otkriveno je mnogo erotskih slika i statua, koje su mnogi nazivali i pornografijom. Nakon otkrića ovih gradova uništenih u erupciji Vezuva napuljski kralj Franc I od Sicilije zahtevao je da se erotski radovi zaključaju i skrivani su od javnosti skoro 200 godina. Zbog postojanja erotskih umetničkih radova u jednom trenutku razvijena je ideja da su ovi gradovi bili naseljeni nemoralnim ljudima i da je erupcija vulkana u stvari bila božja kazna.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>