• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Redak keltski šlem je najstariji antički šlem iskopan u Poljskoj

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su pronašli redak bronzani šlem iz 4. veka pre nove ere, zajedno sa 300 keltskih predmeta, uključujući sekire, vrhove koplja, mač i ukrasnu opremu za konje u Mazoviji.

  • 0
keltski šlem Foto: B. Kaczyński. Państwowe Muzeum Archeologiczne

Šlem je redak artefakt i primer napredne keltske obrade metala. Samo nekoliko takvih predmeta postoji na svetu, kažu stručnjaci, piše ArkeoNews.

Istraživanje na arheološkoj lokaciji Lisa Gora u oblasti Hožele izveli su naučnici iz Državnog arheološkog muzeja u saradnji sa Arheološkim fakultetom Univerziteta u Varšavi.

Bronzani keltski šlem iz 4. veka pre nove ere otkriven je zajedno sa četiri gvozdene sekire. To je prvi pronalazak te vrste u Poljskoj. Dosad je pronađen samo šlem iz Semehuva, iz prvog veka pre nove ere.

Odbrambeno naselje na oko tri hektara je otkriveno na lokaciji Lisa Gora, gde je šlem pronađen nakon pet nedelja iskopavanja.

Lisa Gora je mesto višefaznog naseljavanja. Najraniji tragovi zaposedanja potiču iz lužičke kulture, grupe ljudi koja je živela u Poljskoj, delovima Češke, Slovačke, istočne Nemačke i zapadne Ukrajine krajem bronzanog doba i početkom gvozdenog doba.

Šlem pripada ranoj latenskoj kulturi, evropskoj zajednici iz gvozdenog doba koja se uspešno razvijala od oko 450 godine pre nove ere dok Rimljani nisu zauzeli njenu zemlje u prvom veku pre nove ere.

Otkriće negira ranije teorije da su Kelti bili ograničeni na južnu Poljsku i ukazuje da su bili prisutni i u severnoj oblasti Mazoviji.

Arheolozi su morali da preispitaju rute trgovine ćilibarom u ranom gvozdenom dobu i šire evropske trgovinske mreže zbog raznovrsnosti pronađenih artefakata, poput bronzanih ukrasa i gvozdenih oruđa.

Zbog lošeg stanja, šlem je poslat na restauraciju, koja će, kako se očekuje, trajati nekoliko meseci.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>