• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovom mestu ljudi ubijani 147 godina: Ostala dva skeleta, dve jame pune kostiju, dugmići, ekseri...

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gubilište Galgenberg u Kvedlinburgu radilo je od 1662. do 1809.

  • 0

Arheolozi detaljno ispituju nalazište Galgenberg u Kvedlinburgu. Nekadašnje gubilište dobro je dokumentovano u istorijskim izvorima, pa se zna da je korišćeno za izvršenje smrtne kazne od 1662. do 1809. Ipak, nova otkrića ljudskih skeleta i njihovih delova daju širu sliku o ponašanju prema osuđenicima, ali i prema njihovim telima nakon vešanja, saopštila je Državna kancelarija za zaštitu spomenika i arheologiju Saksonije-Anhalt.

Arheolozi specijalizovani za gubilišta bave ispitivanjem ovog nekadašnjeg gubilišta. Istraga bi mogla da otkrije mnogo o životu u novom veku prateći dokaze oko prostora na kome su bila vešala.

Ispitivanje na ovom prostoru traje već dve godine. Vešala na ovom mestu su postojala o 1662. do 1809, što znači da su 147 godina tu ubijani osuđenici. Ono što je iznenadilo je otkriće sanduka, što znači da su neki kažnjenici normalno, dostojanstveno sahranjeni, što nije bilo uobičajeno.

Pronađena su dva potpuna ljudska skeleta, kao i dve jame pune kostiju. Osim toga, ima i ostataka odeće poput dugmića i kopči kaiševa, ali i eksera sa kovčega.

(Telegraf Nauka)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>