• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazište Gradac na udaru lovaca na blago: Lažni arheolozi mogu da unište lokalitet

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Arheologija Foto: Shutterstock / Mariana_Rusanovschi

Nalazište Gradac u Kalištu našlo se na udaru nelegalnih lovaca na blago, objavio je Narodni muzej Požarevac. Ovakve akcije lažnih arheologa mogu da dovedu do oštećenja i uništenja važnih nalazišta, a kulturno nasleđe treba sačuvati.

- Narodni muzej Požarevac izražava duboku zabrinutost zbog nezakonitog kopanja na arheološkom lokalitetu Gradac u Kalištu (Mansion Municipium). Ova neodgovorna i nezakonita aktivnost ozbiljno ugrožava našu kulturnu baštinu i može dovesti do nepovratnog gubitka dragocenih arheoloških artefakata i informacija – objavio je Narodni muzej Požarevac na svojoj Instagram stranici.

- Lokalitet Gradac je od izuzetne važnosti za razumevanje istorije i kulture našeg regiona. Svako neovlašćeno kopanje i uništavanje arheoloških nalazišta predstavlja ozbiljan prekršaj i kršenje zakona. Narodni muzej Požarevac poziva nadležne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se sprečilo daljnje uništavanje ovog dragocenog lokaliteta i da se odgovorni počinioci privedu pravdi – naveli su oni i dodali:

- Apelujemo na građane da prijave svaku sumnjivu aktivnost na arheološkim lokalitetima i da se suzdrže od bilo kakvih nezakonitih radnji. Očuvanje naše kulturne baštine je zajednička odgovornost i od suštinskog je značaja za buduće generacije. Narodni muzej Požarevac će nastaviti da radi na zaštiti i očuvanju arheoloških nalazišta, u saradnji sa stručnjacima i nadležnim institucijama, kako bismo osigurali da se naše kulturno nasleđe sačuva i pravilno istraži.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>