• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

DNK raskrinkao mračne tajne elite: Dete incesta smatrali su moćnom žrtvom za osveštavanje zgrade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analiza ostataka iz dečje grobnice u drevnom meksičkom naselju Pakimeu dovela do šokatnog otkrića

  • 0
Pakime Foto: Shutterstock / Haeree Park

Analiza DNK iz jedinstvene dečje grobnice pronađene na meksičkom nalazištu Pakime otkrila je mračnu tajnu elite ovog naselja - dete rođeno iz incesta smatrali su „moćnom žrtvom“ za osveštavanje „Kuće bunara“, pokazalo je istraživanje.

Pakime je bio politički i verski centar pretkolumbovske kulture Mogolon iz 13. i 14. veka, zbog čega su ga arheolozi detaljno proučavali. Uprkos tome, vrlo malo se zna o genetici stanovnika, kao i o društvenoj organizaciji, piše Phys.org.

- Arheolozi su decenijama proučavali Pakime i saznali su mnogo o njegovom usponu i padu, ljudima koji su tu živeli, njihovim obredima… Međutim, mnogo je pitanja bez odgovora. Posebno o društvenoj hijerarhiji, kao i tome kako su i koliko bili biološki povezani jedni sa drugima i sa svojim susedima – rekao je dr Džejkob Sedig, glavni autor istraživanja i stručnjak sa Harvarda.

Zajedno sa timom stručnjaka iz SAD i Meksika uradio je analizu DNK deteta iz grobnice, a rezultate su objavili u žurnalu Antiquity.

Dete je bilo sahranjeno u „Kući bunara“, zgradi za koju se veruje da je bila ceremonijalni centar naselja. Tu je pronađeno mnogo ritualnih objekata, ali i sveti podzemnu bunar. Sve to govori da je dete bilo deo elite.

Najvažnije otkriće ove analize je da je dete imalo neobično dug niz homozigotnosti (RoH). RoH pokazuje koliko su rodbinski povezani direktni preci neke osobe. Što je duži niz, to su u bližoj rodbinskoj vezi.

- Ova osoba ima najviši niz homozigotnosti od svih do sad proučavanih osoba u zapadnoj hemisferi. To znači da su roditelji ovog deteta u bližoj rodbinskoj vezi od prvih rođaka – rekao je dr Sedig.

U studiji se navodi da su roditelji deteta najverovatnije bili ili polubrat i polusestra ili ujak i sestrična, stric i bratanica ili tetka i bratanac ili sestrić, deda i unuka ili baba i unuk.

U većini društava veze između najbližih srodnika bile su tabu. Međutim, u mnogim drevnim kulturama postojao je izuzetak za elitu.

Osim toga u ranijoj studiji ovog groba utvrđeno je da je dete bilo žrtvovano. To pokazuje da je elita Pakimea smatrala da je žrtvovanje deteta rođenog iz incesta "posebno moćno i iskorišćeno je da se osvešta obredno važna zgrada".

- Ovi rezultati pružaju jedinstveni uvid u društvenu hijerarhiju i društveno-religijsku tradiciju u Pakimeu. Sledeći korak je dalja analiza pojedinaca iz Pakimea i drugih delova severnog i zapadnog Meksika da shvatimo kretanja grupa – zaključio je dr Sedig.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>