• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U delti Nila iskopani zlatnici, bronzani novčići, nakit, grnčarija… Neki od njih stari su 2.500 godina

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostali predmeti iz grobnica uključuju statue, pogrebne amajlije i grnčarski sud

  • 0
Iz delte Nila Foto: Tanjug/AP/Egypt's Supreme Council of Antiquities

Iskopavanja desetina grobnica u delti Nila otkrila su mnoštvo drevnih egipatskih artefakata, od kojih neki potiču skoro 2.500 godina unazad, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Kako se navodi, egipatska arheološka misija je pri Vrhovnom savetu za antikvitete otkrila grobnice od blatnih cigala na nekropoli Tel al-Deir u Damijeti.

Među otkrivenim artefaktima su bronzani novčić, grnčarija, zlatnici i drugi nakit koji datira iz kasnog i ptolemejskog perioda Egipta, navodi se u saopštenju ministarstva. Ostali predmeti iz grobnica uključuju statue, pogrebne amajlije i grnčarski sud koji sadrži 38 bronzanih novčića iz perioda Ptolomeja, prenosi Foks njuz.

Ptolomeji su bili poslednja dinastija koja je vladala Egiptom pre pre nego što je postao deo Rimskog carstva, a osnovao ju je Ptolomej I Soter, jedan od generala Aleksandra Makedonskog oko 300. godine pre nove ere.

Iz delte Nila Foto: Tanjug/AP/Egypt's Supreme Council of Antiquities

Najpoznatija vladarka ove dinastije bila je Kleopatra, a njenom smrću 30. godine pre nove ere nestala je dinastija Ptolomeja.

Egipat je prvi put izložio artefakte iz ptolemejskog perioda u Egipatskom muzeju u Kairu 2018. godine, kada je javnost mogla da vidi oko 300 izloženih artefakata.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>