• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zamalo uništio pećinske slike stare 6.000 godina: Kulturno blago polio vodom da izgleda „lepše“ za Fejsbuk

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova umetnička dela nastala su na krečnjaku, koji sadrži soli rastvorljive u vodi

  • 1
Pećinska umetnost, Paleolit Pećinska umetnost Španija je na listi kulturne baštine Uneska... Foto: Shutterstock/EQRoy

Muškarac star 39 godina iz Los Viljaresa u španskoj Andaluziji zamalo je uništio neprocenjive kulturno blago – pećinske slike stare oko 6.000 godina. On ih je polio vodom kako bi „lepše izgledale“ za Fejsbuk zbog čega ga ispituje Civilna garda.

Pećinske slike, koje se nalaze na različitim lokacijama u planinskom lancu Sijera Sur de Haen, spadaju u kulturnu baštinu Španije, piše Hyperallergic.

Zbog istorijske pozadine i zaštite nasleđa, službenici garde pokrenuli su istragu u maju nakon što su videli fotografije na Fejsbuku.

- Na fotografijama se vidi da su pećinske slike pokvašene kako bi bile jasnije i bolje se videle - navela je policija.

Ono što turista najverovatnije nije znao, piše portal, jeste da su pećinske slike nastale na krečnjaku, koji sadrži soli koje se rastvaraju u vodi.

Civilna garda, koja je odgovorna za zaštitu spomenika španske baštine, zamolila je stanovnike u blizini istorijskih lokacija da prijave bilo kakve znakove oštećenja ili vandalizma.

Sličnih bizarnih činova bilo je više poslednjih godina. U junu je turista iz Kazahstana uhvaćen kako urezuje slova na kući u Pompeji, a prošle godine jedna žena je uhvaćena kako urezuje srce u Krivi toranj u Pizi.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srebrni

    10. avgust 2024. | 12:08

    Straža zamolila mestane da prijave vandalizam i ostećenja? Pa cemu ako se već nacini steta prijavlhivanje? Valjda treba sacuvati to blago?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>