• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Senzacionalno otkriće arheologa na lokaciji na kojoj je vaskrsao Isus Hrist

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smatralo se da je oltar uništen u požaru 1808. godine

  • 0
Grobnica Hrista Foto: dbimages / Alamy / Profimedia

Arheolozi su otkrili davno izgubljeni oltar na mestu gde se veruje da je Isus Hrist bio sahranjen i vaskrsao, piše Daily Mail.

Otkriće je napravljeno kada su građevinski radnici okrenuli ogromnu kamenu ploču prekrivenu grafitima koja je bila naslonjena na zid Crkve Svetog Groba u Jerusalimu.

Kamen, dug osam stopa i širok pet stopa, bio je ukrašen trakastim ornamentima, rimskom praksom tokom srednjeg veka, i posebnim oznakama koje su navele istraživače da veruju da je to oltar posvećen 1149. godine.

Smatralo se da je oltar uništen u požaru 1808. godine. "Za istoričare, ovo otkriće je senzacija u nekoliko aspekata", rekli su iz tima Austrijske akademije nauka (OeAW) koji su napravili otkriće.

Napisali su: "Prvo, činjenica da je ploča mogla ostati skrivena toliko dugo u tako intenzivno istraženoj zgradi kao što je Crkva Svetog Groba - naročito jer je bila na vidiku hiljada hodočasnika i turista svakog dana."

Mesto gde se nalazi Crkva Svetog Groba identifikovano je kao mesto Isusovog raspeća i grobnice, i godišnje privlači oko četiri miliona posetilaca.

Crkva je izgrađena na vrhu rimskog hrama posvećenog boginji Veneri 335. godine.

Izgradnju je naručio rimski car Konstantin I, a tokom preuređenja je otkrivena grobnica za koju se veruje da je Isusova, koji je umro skoro 300 godina ranije.

Crkva Svetog Groba bila je napadana tokom vekova, uništena od strane persijske vojske 614. godine, skoro potpuno srušena 1009. godine, a zatim je planula tokom 1800-ih, kada se verovalo da je oltar izgubljen.

Turisti su dugo vremena ispisivali grafite na prednjoj strani ploče, što je možda razlog zašto je ostala neprimećena vekovima.

Međutim, neobične dekoracije na strani okrenutoj ka zidu navele su istraživače da bliže istraže ovaj kutak. na takozvanu "kosmatesknu" tehniku.

"Ova posebna tehnika za ukrašavanje mermerom praktikovana je isključivo od strane majstora cehova u papalnom Rimu, koji su veštinu prenosili s generacije na generaciju," podelili su istraživači.

"Karakteristična osobina ove tehnike bila je sposobnost majstora da ukrašavaju velike površine sa malim količinama dragocenog mermera.

"U srednjovekovnom Rimu, mermer je uglavnom uziman iz starih zgrada, primoravajući kosmateskne majstore da optimizuju ono što su mogli naći.

"Njihovo rešenje bilo je da pažljivo slažu male komade mermera, pričvršćujući ih tako da stvaraju složene geometrijske uzorke i zapanjujuće ornamente."

Kosmateskna umetnička dela smatraju se veoma cenjenim od strane Pape, toliko da se retko koja nalaze izvan Rima, a samo jedno je pronađeno izvan Italije u Vestminsterskoj opatiji.

"Kosmateskni oltar sada ponovo otkriven u Jerusalimu mora da je takođe stvoren sa papinim blagoslovom," rekli su istraživači.

"Slanjem jednog od kosmatesknih majstora u Kraljevstvo Jerusalim da napravi novi visoki oltar u najsvetijoj crkvi hrišćanstva, Papa je podržao hrišćansko pravo na grad."

Godine 2016, konzervatorski tim sa Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini otkrio je ploču od krečnjaka unutar Isusove grobnice koja je bila prekrivena slojevima mermera još od najmanje 1555. godine.

Hrišćanska tradicija kaže da je Hristovo telo položeno na ploču izrezanu iz krečnjačke pećine nakon njegovog raspeća od strane Rimljana.

Prema Svetom pismu, Isus je vaskrsao tri dana nakon smrti, a žene koje su došle da pomazu njegovo telo nisu pronašle nikakve ostatke.

"Možda nismo apsolutno sigurni da je mesto Crkve Svetog Groba mesto Isusove sahrane, ali sigurno nemamo drugo mesto koje može da iznese tvrdnju skoro jednako tešku, i stvarno nemamo razloga da odbacimo autentičnost mesta," rekao je Dan Bahat, okružni arheolog u Jerusalimu i Galileji.

(Telegraf.rs/Daily Mail)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>