• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađen dom misterioznog kralja Pompeja: Afrički princ postao rob, pa oslobođen i poneo titulu kralja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temelji kuće iz 18. veka otkriveni su kraj reke Saugus

  • 0
Robovi Prikaz robova koji su iz Afrike dovođeni u Ameriku... Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Arheolozi Univerziteta u Nju Hempširu i istoričar sa Severoistočnog univerziteta veruju da su otkrili davno izgubljeni dom misteriozonog kralja Pompeja. Ovaj Afrikanac doveden je u Severnu Ameriku kao rob u 18. veku, ali je stekao slobodu i postao je jedan od prvih crnih zemljoposednika u kolonijalnoj Novoj Engleskoj, saopštio je Univerzitet u Nju Hempširu (UNH).

- Veoma smo uzbuđeni. Sigurna sam da je ovo temelj iz 18. veka i sve ukazuje na to da je ovo bio dom kralja Pompeja – rekla je Megan Haui, profesorka antropologije i direktorka Centra za humanitarne studije Univeziteta u Nju Hempširu.

- Kralj Pompej bio je cenjeni lider crne zajednice, ali su njegov dom i imanje uvek bili misterija. Provela sam mnogo vremena u arhivama gledajući pisane izvore o rome, pa je dolazak na ovo mesto veoma uzbudljiv – rekla je Kabrija Baumgartner, profesorska istorije i afričkih studija na Severoistočnom univerzitetu.

Istraživači sa dva univerziteta su sarađivali i delili resurse kako bi locirali i iskopali ostatke doma Pompeja Mansfilda na obali reke Saugus, gde je on živeo sa suprugom Filis ili Fibi pre više od 260 godina. Istorijski izvori ga opisuju kao značajnog vođu zajednice koji je kupio zemlju, sagradio kamenu kuću u Linu i tu dovodio oslobođene robove na takozvani „crni izborni dan“.

Taj dan je bio jedan od najznačajnijih za Afrikance u kolonijalnoj eri, a na tim izborima Pompej je izabran za kralja, što je bila jednogodišnja titula.

Kako je opisano, ovaj događaj bio je veseo, sa plesom i pesmom iz zapadnoafričke tradicije. Održavan je istog dana kada su i belci glasali za svoje lidere. Vrhunac događaja bili su glasanje i krunisanje kralja, koji je kasnije pozivan da rešava važne stvari u crnoj zajednici.

Da bi otkili lokaciju, arheološki tim, u kojem su bili i arheološkinja Alisa Moro i istoričarka Dajan Fisk sa UNH, mesecima je pretraživao javna dokumenta i genealoške zapise. Na kraju su uporedili istorijske mape sa topografskim mapama napravljenim pomoću tehnologije LIDAR.

U jarku dubokom više od metar otkriveni su temelji od kamena iz reke, kakvi su opisani u dokumentima. Zaključak je da je to najverovatnije bio dom kralja Pompeja.

Kako se navodi na sajtu Istorijskog društva Nove Engleske, Pompej je imao neverovatan život – rođen je kao afrički princ, a onda je zarobljen i doveden u Ameriku kao rob. Nakon mnogo godina u ropstvu, gospodar ga je oslobodio jer je bio prestar za rad, pa je postao zemljoposednik.

- Pompej se zatim preselio na proplanak kraj reke Saugus i tu je svake godine organizovao skup Afrikanaca. Žene su brale cveće da krunišu starog kralja Pompeja, a muškarci su pričali o srećnijim vremenima u Zapadnoj Africi – navodi se na sajtu.

(Telegraf Nauka / UNH Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>