• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crteži na kamenu stari 4.000 godina mogli bi biti iz „ranije nepoznate“ kulture

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su u nacionalnom parku Kanajma na jugoistoku Venecuele otkrili 20 ranije nepoznatih lokacija sa hiljadama godina starim crtežima na kamenu.

  • 0

Iako su arheolozi pronašli slične umetničke dizajne na kamenu na drugim mestima u Južnoj Americi, novopronađena umetnost „predstavlja novu kulturu“, kažu istraživači sa Univerziteta Simon Bolivar u Karakasu.

Neki od tih crteža, takozvanih piktograma, nacrtani su crvenom bojom i prikazuju geometrijske motive poput linija i tačaka, nizova znaka X, zvezdastih oblika i pravih linija koje se spajaju u razne šare, piše Live Science.

Prisutni su i jednostavni prikazi listova i ljudi, a neke od slika, takozvanih petroglifa, urezane su u kamen i takođe prikazuju razne geometrijske motive.

Nije jasno zašto su ljudi stvarali ova umetnička dela, ali su ovi znaci definitivno imali ritualno značenje, kažu istraživači. Na primer, prikazi mogu biti povezani sa rođenjem, bolestima, obnavljanjem prirode ili uspešnim lovom.

Mesta gde su crteži na kamenu izrađeni „najverovatnije su imala značenje i značaj u toj oblasti, kao što crkve danas imaju značenje za ljude“.

Iako nije poznato koliko tačno je ova umetnost na kamenu stara, slična dela u Brazilu su iz vremena pre oko 4.000 godina. Primeri u Venecueli mogli bi biti stariji.

Nacionalni park Kanajma je ogroman, otprilike velik kao Belgija, i obuhvata šumske i planinske predele. Jedna od najpoznatijih lokacija je Anđeoski vodopad, možda najviši vodopad na svetu.

Park bi mogao biti početna tačka razvoja misteriozne kulture, pre kasnijeg širenja u udaljene oblasti poput reke Amazon, Gvajana i čak južne Kolumbije, gde postoji slična umetnost na kamenu.

Ostaci keramike i kamenih oruđa su takođe pronađeni na 20 lokacija sa umetničkim radovima na kamenu i možda su ih upotrebljavali kreatori umetničkih dela, ali se to zasad ne može reći sa sigurnošću. Istraživači očekuju da će biti pronađeno još takvih lokacija u nacionalnom parku.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>