• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Antički galsko-rimski hram otkopan u Renu na severozapadu Francuske

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom nedavnih arheoloških iskopavanja u starom naselju Otel Dje u Renu na severozapadu Francuske, arheolozi su pronašli ostatke nekada vrlo aktivnog antičkog rimskog grada.

  • 0
galsko-rimski hram Foto: Excavations at the Rennes sanctuary. © Emmanuelle Collado, Inrap

Iskopavanja ispod bolnice iz 19. veka počela su 2022. Dve godine kasnije, arheolozi otkrivaju izgled grada i kako je svakodnevni rimski život sačuvan pod zemljom.

Oblast je doživela veliku promenu i razvoj od osnivanja grada. Prvi putevi su izgrađeni u 1. veku. Postepeno su dodavane strukture za stambenu i komercijalnu aktivnost, izgrađene sa niskim temeljima i drvenim stubovima.

Zidarstvo je prvi put demonstrirano krajem 1. veka sa građevinom velikog hrama sa dvorištem za prijem vernika. Ovaj hram je zamenio raniju drvenu strukturu postavljenu na sličan način. Počele su da se pojavljuju kuće, prodavnice i skladišta od kamena i prvobitni putevi su rekonstruisani, reintegrišući oblast u uspešan grad.

Moguće da je hram bio sveto mesto Redona, grupe galskog naroda čija prestonica je bio Kondat, današnji Ren.

Tokom 3. veka, grad je imao i zonu sa velikim privatnim rezidencijama. Jedna je imala veliku prostoriju za prijem klijenata ili gostiju, a imala je čak i podno grejanje. Ispod poda je pomoću stubova napravljen prostor u koji je ubacivan topao vazduh da greje pod.

Kraj 3. veka je doneo propast. Javni hram je bio razmontiran. Jedna kuća je uklonjena zbog ekstrakcije aluvijalnog peska. Ipak, neke rezidencije su ostale nastanjene u 4. veku, što pokazuje pronađeni nameštaj.

Pogrebni prostor je ustanovljen na ruševinama krajem trećeg ili početkom četvrtog veka. Upotrebljavan je do 8. veka i sadržao je više od 600 grobnica.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>