• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pred ovim grobovima puca srce: Otkrivena drevna nekropola za mrtvorođene i bebe mlađe od 4 meseca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraj sahranjenih pronađene slomljene keramičke posude sa sadržajem namenjenim mrtvima i bogovima

  • 0

Nekropola za mrtvorođene i bebe mlađe od četiri meseca otkrivena je u francuskom gradu Oseru. Stručnjaci Instituta za preventivna arheološka istraživanja (INRAP) od februara istražuju novo nalazište na trgu, gde je najavljena velika rekonstrukcija.

Ovo su prva arheološka istraživanja u istorijskom centru grada koji je nastao na obalama Jone 30. godine pre nove ere. Tadašnje ime bilo mu je Autesiodurum, a u 3. veku, u vreme Rimskog carstva, postao je i provincijska prestonica dok je u 4. veku dobio i nove bedeme, piše Arkeonews.

Nekropola se nalazila ispod tih bedema. Kako se navodi, ako je to bio deo galsko-rimske tradicije, ima mnoge karakteristike koje ih razlikuju od tradicije tog doba.

Prema antičkim pravilima, nekropole su se nalazile van gradova. Na periferijama groblja, postojali su delovi za mrtvorođene, kao i bebe koje su preminule pre četvrtog meseca.

Nekropola u Oseru se nalazi u veoma dobrom stanju i pruža mogućnost arheolozima za dalja istraživanja.

Kraj sahranjenih tela pronađene su slomljene keramičke posude sa sadržajem namenjenim mrtvima i bogovima. Uz tela najmlađih stavljani su i predmeti čija je uloga bila zaštita u pogrebnom životu, poput bisera, novčića, amajlije… Kraj glave preminulog deteta stavljani su i minijaturni keramički pehari.

Ova nekropola svedoči o različitim pogrebnim praksama na istom prostoru. Većina dece sahranjena je u položaju fetusa, ali neka su položena na leđa. Sahranjivani su u keramičkim i drvenim sanducima, kori drveta, kamenoj oplati, tekstilu… Neka tela su samo prekrivena fragmentima amfore da ih zaštiti.

Primećeno je osam stadijuma tokom sahrane, što je dokaz kompleksnosti pogrebnih običaja. Takođe, pokazuje da je najmlađima koji su preminuli pridavana posebna pažnja.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>