• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Faraon ratnik „oživeo“ u novoj studiji: Evo kako je izgledao egipatski vladar u vreme brutalne smrti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sekenenre Tao II vladar je 17. dinastije i vladao je južnim delovima Egipta u vreme kada su Hiksi okupirali veći deo zemlje

  • 0
Sekenenre Tao II Foto: Privatna arhiva/Cicero Moraes

Egipatski faraon Sekenenre Tao II oživeo je u najnovijoj studiji koju potpisuju brazilski forenzički 3D umetnik Cicero Moraes i egiptolog i arheolog iz Australije Majkl Habič. Prikazano je kako je faraon ratnik, kako su ga mnogi zvali, izgledao u životu, ali i u trenutku smrti.

- Sekenenre Tao II (1558-1553. pre nove ere), takođe poznat i po nadimku Hrabar, bio je egipatski vladar iz 17. dinastije, iz vremena koje se poklapa sa periodom kada su Hiksi okupirali Egipat. Iako su Egipćani i dalje kontrolisali južne oblasti, veliki deo carstva plaćao je danak kralju Hiksa. Između dva naroda postojalo je veliko neprijateljstvo, koje se reflektuje u papirusima tog doba sa opisom priče o poruci kralja Hiksa faraonu da bučni nilski konji u Tebi uznemiravaju njegov san u Avarisu (udaljenom 644 kilometara) zbog čega traži da bazens nilskim konjem bude uništen. Malo ima dokaza o vladavini Skenenrea, jedan od njih je opis vojnika kome se otac borio u kraljevoj floti, već spomenuta priča o nilskom konju i bazenu, vrata od krečnjaka u Der el Balasu, toranj izgrađen tokom njegove vladavine, papirus koji navodi mesto faraonove grobnice u Tebi i dve stele u Karnaku – navodi se u studiji.

Kako se objašnjava, mumiju faraona ratnika analizirao je Gaston Maspero 1886. kada ju je pronašao. Egiptolog je tada opisao da je smrdela, da je imala ranu odmah iznad obrve, kao i da je jezik bio odgrižen. Nešto kasnije mumiju je analizirao i Grafton Eliot Smit, koji je procenio da je faraon bio visok 170 centimetara, kao i da je stradao u 40. godini. Postoje i svežiji podaci, uključujući i one koji su dobijeni kompjuterskom tomografijom 2021, kada su izmerene povrede i kada je utvrđeno da je stradao otprilike u 40. godini, ali i da je bio visok 167 centimetara.

Moraes i Habič predstavili su u studiji forenzičku aproksimaciju lica faraona Sekenenrea u normalnim uslovima, ali su uradili i aproksimaciju lica nakon ubistva sekirama.

- Radili smo na aproksimacijama faraona već nekoliko godina i primetili smo da nema objavljene aproksimacije lica Sekenenrea. Kada smo analizirali dostupne podatke o lobanji, ocenili smo da bi bilo moguće ne samo raditi s tim, već takođe ilustrovati trenutak nastanak povreda. Sve to je zasnovano na podacima drugih istraživača, što smo detaljno citirali u dokumentaciji – rekao je Moraes za Telegraf Nauku.

Mumija Sekenenrea Taoa II je najgore očuvana od svih pronađenih mumija faraona u Egiptu. Deo istraživača veruje da je razlog za to smrt na bojnom polju i mumificiranje koje je izvedeno na brzinu i u lošim uslovima. Prema toj hipotezi ovaj faraon je stradao u borbi, što bi ga učinilo jedinstvenim u istoriji ove zemlje. Postoji i tvrdnja da je stradao kao ratni zarobljenik Hiksa.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>