• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bazen iz rimskog perioda otkriven u Draču: Jedinstven je zbog mozaika od mermera, kamena, stakla i keramike

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Draču arheolozi su otkrili 1600 godina star kućni bazen, prvi ove vrste

  • 0
Drač Foto: Fanika Zupan / Alamy / Alamy / Profimedia

Drač, osnovan kao grčka kolonija Epidamnos, postao je ključni centar u Rimskom carstvu. Grci su kolonizovali grad 672. p.n.e. i nazvali ga Dyrrachium, što znači grad između dva brda. Rimljani su preuzeli grad oko 230. godine p.n.e. Rimskom istoričaru Katulu je grad bio znan kao Dyrrachium Adria e Taberna ili Jadranska taverna. Ciceron koji je 57. godine izbegao u Drač, opisao je grad kao veličanstven, prvenstveno zbog šarolikog i aktivnog stila života.

Grad je bio važan zbog svoje pozicije kao glavna luka i zapadni kraj Via Egnatia, glavnog rimskog puta koji je vodio do Carigrada, predstavljajući jednu od tačaka između istoka i zapada. Iliri su, u 7. veka pre naše ere, grad nazivali Epidamnus.

Otkrivanje bazena iz rimskog perioda u Draču ima značajan arheološki i kulturni značaj, piše Arkeonews.

Prilikom izgradnje škole arheolozi su iskopavali lokalitet u Draču, i otkrili kvart koji je pripadao noblesu i aristokratiji onog vremena. Arheolozi koji se bave iskopavanjima u Draču su dobro upoznati sa iskopinama iz rimskog perioda, ali najnovije otkriće ih je sve zaprepastilo.

Nacionalni institut za kulturno nasleđe navodi da iskopavanja na površini većoj od 1200 kvadratnih metara nam za sada pružaju uvid u jedinstveno urbano planiranje ovog dela, za koji se smatra da je nekada pripadao samom gradu. Među ruševinama antičke rimske vile, su otkriveni tragovi postojanja kućnog bazena, ukrašenog dobro očuvanim mozaikom.

Institut navodi da je tokom iskopavanja antičke rimske rezidencije pronađen sobni bazen sa dobro očuvanim mozaikom na podu sa geometrijskim motivima od mermera, kamena, stakla i keramike, kao i sa freskama velikog umetničkog kvaliteta. Ovo je prvi ovakav bazen otkriven na području današnje Albanije. Procenjena starost ovih rimskih ruševina je između 1-400. godine naše ere. Institut dalje navodi da su drugim iskopavanjima na istom mestu otkriveni cigleni pod velike površine kao i zidovi onoga za šta se smatra da je dvospratno rimsko kupatilo. Takođe su otkriveni fragmenti zidova, mozaika, i urušenih plafona.

Otkriće bazena pruža uvid u način života i infrastrukturu antičkog Drača. Takvi nalazi pomažu istoričarima i arheolozima da razumeju obim rimskog uticaja u regionu, posebno njihovu arhitektonsku i inženjersku veštinu. Ovaj lokalitet, zajedno sa drugim rimskim ostacima poput Amfiteatra u Draču, osvetljava bogatu istoriju grada kao kulturnog i ekonomskog centra tokom rimskog doba, pružajući uvid u svakodnevni život njegovih drevnih stanovnika.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>