• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Istinu je nemoguće otkriti“: Neobična grobnica risa i 4 psa šokirala arheologe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim istraživača ponovo je proučio jamu 370 otkrivenu još 2002. i zaključio da ima mnogo hipoteza o poreklu grobnice - od slučajnosti do "kulta risa", ali da nijednu nije moguće dokazati

  • 0
Ris Obični ili evroazijski rs... Foto: Tomas Sysel / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Mađarski arheolozi i njihove kolege iz Stokholma bili su šokirani kada su rešili da ponovo prouče neverovatnu grobnicu iz rimske ere na nalazištu kraj Zamardija. U jami 370, kako je nazvana po otkriću 2002, pronađeni su ostaci četiri psa i risa. Uprkos različitim interpretacijama i analizama, naučnici kažu da istinu o tome zašto je iskopana ovakva grobnica nemoguće otkriti, prenosi Phys.org.

- Obični ili evroazijski ris otkriven na nalazištu kraj Zamardija u Mađarskoj jedini je skoro kompletan skelet risa otkriven u Evropi do sada. Stanovnici seoskog dela Zamardija u 5. ili 6. veku sahranili su risa kraj četiri psa navodi se u studiji objavljenoj u International Journal of Osteoarchaeology.

Otkriće ostataka risa, navode, neobično je jer tokom istorije risovi su imali veoma ograničeni kontakt sa ljudima. Zbog toga je otkriće skeleta risa u jami veoma retko, a sahranjivanje ove životinje kraj pasa nije nigde drugde zabeleženo.

Jama je duboka 1,4 metra i u njoj se, uz risa, nalaze četiri psa, dve ženke i dva mužjaka veličine nemačkog ovčara. Ostaci risa nalazili su se na dnu jame, a skeleti pasa u sloju od 20 do 40 centimetara iznad njih.

- Da bismo otkrili više o ovom jedinstvenom skeletu risa razvili smo proračune kakvih nije bilo u literaturi. Rezultati su da je ris bio visok 589 milimetara, a samo jedan od četiri psa bio je veći od njega. Sama veličina jame 370 mogla bi da podrži hipotezu da je ova grobnica imala neku specijalnu svrhu. Moguće interpretacije kreću se od onih da je leš risa bačen u nasumičnu jamu posle lovačke nesreće do grobnice posvećene „kultu risa“ gde su psi njemu žrtvovani. Napravljena je kompleksna mreža mogućih objašnjenja. Imajući u vidu dinamiku multikulturalnog miljea, pravi razlog postojanja jame 370 nemoguće je otkriti – naveli su naučnici u studiji.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>