• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliko priznanje za Arheološki institut: Dobijen status instituta od nacionalnog značaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odluku je donela Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici

  • 0
Viminacijum Foto: TANJUG/ ARHEOLOŠKI INSTITUT/ nr

Arheološki institut u Beogradu stekao je status instituta od nacionalnog značaja. Tu odluku usvojila je na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije.

- Arheološkom institutu dodeljen je ovaj status, jer je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arhelogije kao izuzetno značajne grane i time arheološkog nasleđa, koje predstavlja značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Srbije na svetskoj mapi istraživanja arheoloških nalazišta. Istovremeno, davanjem posebnog nacionalnog statusa trebalo bi da se osnaži razvoj instituta i naučnih kadrova u arheologiji kao izuzetno značajnoj grani nauke koja znanjem doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju – navedeno je u saopštenju Vlade.

Kako se dodaje, institut od nacionalnog značaja obavlja istraživanja koja imaju za cilj razvoj i unapređenje opšteg fonda znanja, posebno u oblasti nauke, odnosno naučnih disciplina za koje je osnovan, podizanje tehničko-tehnološkog nivoa, valorizovanje rezultata istraživanja i širenje naučnih saznanja, obrazovanje i osposobljavanje kadrova za naučnoistraživački rad.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Arheološkog instituta, ova ustanova osnovana je odlukom Komiteta za naučne ustanove, Univerziteta i Visoke škole NR Srbije 31. maja 1947. godine u Beogradu.

- Cilj je bio da se u jednoj naučnoj instituciji okupe sve snage sa Univerziteta, iz različitih muzeja i drugih naučnih i stručnih ustanova koje su se, u raznim vidovima, bavile proučavanjem arheoloških problema, te da se na taj način rad arheologa u Srbiji organizuje što je moguće bolje i sistematičnije. Institut je delovao u okviru Akademije nauka i na početku je imao samo spoljne saradnike. Svog prvog stalnog člana – naučnog saradnika Miodraga Grbića – Institut je dobio 1948. godine. Danas Institut ima više desetina stalnih i stotinak spoljnih saradnika, koji se više ne postavljaju dekretom ministarstva, kao što je to bilo na početku, nego se biraju na predlog stalnih saradnika – navodi se na sajtu.

Krajem februara ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović rekla je da je razgovarala sa rukovodstvom Arheološkog instituta i rekla da će sa zajedno sa zaposlenima raditi na tome da ta institucija, smeštena na tri lokacije u centru Beograda, dobije novi prostor.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>