• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Četiri grada su razorena“: Misteriozna katastrofa opisana na glinenoj pločici staroj 3.300 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tekst na hetskom i hurijskom jeziku nastao je u vreme građanskog rata i invazije stranaca

  • 0
Arheologija Foto: Ilyas Gun / AFP / Profimedia

Misteriozna katastrofa koja je pogodila Hetsko (Hetitsko) carstvo opisana je na malenoj glinenoj pločici staroj 3.300 godina. Među Hetima je došlo do građanskog rata, a onda se u to umešala i nepoznata strana sila, pokazuje, pokazuje prevod pločice visine palca otkrivene u Buklukaleu, u Turskoj.

Pločicu je našao Kimijoši Macumura, arheolog Japanskog instituta anadolijske arheologije, u ruševinama u Turskoj. Veruje se da je Buklukale bio značajan hetski grad, a verovatno i kraljevska rezidencija istovremeno s onom u prestonici Hatuši, koja je 112 kilometara severnije.

- Četiri grada, uključujući i prestonicu Hatušu, razoreni su – navodi se u prvih šest linija teksta na hetskom jeziku, što je preveo Mark Viden, profesor antičkih bliskoistočnih jezika na Univerzitetskom koledžu Londona.

Ostale 64 linije teksta predstavljaju molitvu za pobedu na hurijskom jeziku.

- Heti su koristili hurijski jezik za religijske rituale, a čini se da glinena ploča predstavlja sveti obred koji je izvodio hetski kralj. Pločica pokazuje da je, u najmanju ruku, hetski kralj došao u Buklukale i izveo ritual – rekao je Macumura za LiveScience.

Prva hetska kraljevstva osnovana su u centralnoj Maloj Aziji oko 2100. godine pre nove ere, a Heti su postali velika regionalna sila do 1450. pre nove ere. Spominju se u Bibliji, a drevni egipatski natpisi beleže da su dve sile ratovale 1274. pre nove ere u bici kod Kadeša, nakon koje je potpisan najstariji poznati mirovni sporazum.

Macumura i njegove kolege već 15 godina ispituju nalazište Buklukale i do sada su pronašli mnogo izlomljenih glinenih pločica, ali je ova jedina skoro potpuno očuvana. Oni su naveli da je nastala u vreme vladavine hetskog kralja Tudhalija II, između 1380. i 1370. pre nove ere.

- Pločica opisuje period građanskog rata o kome znamo nešto i iz drugih tekstova. Tad su Heti napadnuti sa više različitih strana i mnogi gradovi su privremeno uništeni – rekao je Macumura.

- Novo otkriće potvrđuje ključnu ulogu hurijske tradicije na hetskom dvoru. Nova ploča dopunjava naše znanje o literaturi na hurijskom jeziku – rekao je Danijel Švemer, šef katedre za bliskoistočno istraživanje na Univerzitetu u Vircburgu, u Nemačkoj, koji nije učestvovao u istraživanju.

Heti su nestali iz istorije početkom 12. veka pre nove ere, kada su mnoge drevne civilizacije propale krajem bronzanog doba i pod misterioznim okolnostima.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>