• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Minđuša u ustima bila znak da je dečak postao muškarac: Ovo je najstariji pirsing na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim arheologa u Maloj Aziji pronašao nakit star 11.000 godina

  • 0

Praistorijski nakit napravljen od kamena i vulkanskog stakla predstavlja najstariji jasan dokaz pirsinga za telo koji je do sada otkriven. Minđuša je iskopana u grobu u neolitskom naselju u današnjoj Turskoj i veruje se da je stara 11.000 godina, kao i da je bila deo simboličnog prerastaja dečaka u muškarca, piše IFLScience.

Ranija istraživanja pokazala su da je pirsing za telo korišćen i pre 12.000 godina, ali ovo je prvi pirsing koji je pronađen na telu.

- Znamo za nakit poput minđuša iz neolita, on je pronađen na mnogim nalazištima. Ali nismo imali otkriće koje potvrđuje minđuše za telo pre kasnog neolita – rekla je dr Ema Bajsal, autorka studije i profesorka profesorka praistorije na Univerzitetu u Ankari.

Naučnici napominju da su ukrasi na nalazištu u Maloj Aziji pronalaženi samo u grobovima odraslih, ali ne i dece. Zbog toga veruju da je stavljanje pirsinga na telo predstavljalo simbol odrastanja.

Studija je objavljena u žurnalu Antiquity.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>