• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozni skelet dečaka nađen kraj sela: Kako detektivi i arheolozi rešavaju stare slučajeve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispitivanje kostiju pokazalo da je reč o muškarcu starom između 13 i 17 godina, koji je preminuo oko 500. godine pre nove ere

  • 0
Istraga Dr Alister Rafel i DI Niki Dihan... Montaža: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Misterija tela dečaka otkrivenog u tresetištu kraj Belagija, sela u Severnoj Irskoj, naterala je policiju, forenzičare i arheologije da rade zajedno. Iako su otkrili kada je žrtva, muškarac star između 13 i 17 godina, otprilike izgubila život, više detalja i dalje je nepoznato, ali dosta toga moglo bi da se otkrije tokom nekih budućih istraživanja.

Ipak, ovaj slučaj iz tresetišta Severne Irske pokazuje koliko je važna saradnja policije i naučnika kada se otkriju neobični ostaci, piše Phys.org.

- Nakon inicijalnog pregleda nismo mogli d budemo sigurni da li su ostaci stari ili su posledica skorije smrti. Zbog toga smo telo iskopali sa punom forenzičkom pažnjom i profesionalno. Ovaj pristup omogućio je da se sačuva bilo kakav trag DNK kako bi se omogućila potencijalna kriminalna istraga. Na kraju to nije bio slučaj – rekla je detektivka inspektorka Niki Dihan u policijskom saopštenju.

Severna Irska Detektivka inspektorka Niki Dihan na mestu otkrića... Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Nakon istraživanja forenzičkih antropologa utvrđeno je da je osoba čije su kosti pronađene bila muškarac star između 13 i 17 godina u trenutku smrti.

Malo je poznao o razlogu smrti. Skelet je dobro očuvan, a bilo je tu i delova kože, noktiju i možda bubrega.

- Dobra očuvanost tela omogućila je da uradimo datiranje radioaktivnim ugljenikom. To nam je pokazalo da je vreme smti bila otprilike 500. godina pre nove ere. Ovo je prvi put da je datiranje radioaktivnim ugljenikom korišćeno na telu otkrivenom u tresetištu Severne Irske – rekla je DI Niki Dihan.

Istraga Dr Alister Rafel... Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

- Da bismo obezbedili najviše moguće standarde forenzičkog aženja ljudskih ostataka sproveli smo dve faze radarskog probijanja zemljišta. Rezultati nisu pokazali da postoje indicije postojanja još ljudskih ostataka. Ostaci su pronađeni oko metar ispod zemlje, što se uklapa sa datiranjem ugljenikom – rekao je dr Alister Rafel sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>