• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena pre 3.500 godina imala otekle zglobove i jake bolove: Najstariji primer reumatoidnog artritisa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skelet je iskopan 2018. na groblju kraj obale Nila, blizu Asvana u Egiptu

  • 0
Skelet Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities / Xinhua News / Profimedia

Na skeletu žene iz drevne Nubije starom oko 3.500 godina otkriven je najstariji poznati slučaj reumatoidnog artritisa, veruju naučnici. Skelet je iskopan 2018. na groblju kraj obale Nila, blizu Asvana u Egiptu.

Analize su pokazale da je žena bila visoka 150 centimetara, da je imala između 25 i 30 godina i da je živela između 1750. i 1550. godine pre nove ere, naveli su istraživači u martovskom izdanju International Journal of Paleopathy, prenosi LiveScience.

Kako je skelet odlično očuvan i ima skoro sve kosti, uključujući i kosti šaka i stopala, istraživači su mogli da sprovedu detaljnu oosteološku analizu ostataka.

Skelet Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities / Xinhua News / Profimedia

- U mnogim arheološkim slučajevima ne postoji potpun skelet. Ovi ostaci su nam dali šansu da pogledamo bolest koja aktivno napada male kosti ruku i stopala – rekla je Madelin Mant, profesorka antropologije na Univerzitetu u Torontu, za LiveScience.

Analize su otkrile da je žena imala reumatoidni artritis, autoimuno oboljenje kada imunosistem napada tkiva i to dovodi do zapaljenja zglobova.

- Ova osoba je imala otekle zglobove, jake bolove i otežano se kretala. Pitanje je kako je život izgledao nekom sa takvim problemima u to vreme – rekla je Mantova.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>