• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U grobu su bili konj, mač, luk i potpuno očuvani oklop: Otkriveni ostaci ratnika iz 6. veka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su grobnicu pronašli u selu Ebes, u Mađarskoj

  • 1
Ratnik Rekonstrukcija avarskog ratnika... Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

Grobnica avarskog ratnika u potpunom lamelarnom oklopu i sa svim oružjem otkrivena je u Mađarskoj. Arheolozi su grobnicu nomadskog borca iz 7. veka otkrili u novembru u blizini sela Ebes, ali je Deri muzej, čiji stručnjaci su radili na iskopavanjima, sad objavio vest, piše Arkeonews.

U grobnici je, ispod tela ratnika, bilo zakopano i telo njegovog konja, što je česta pojava među nomadskim narodima tog perioda.

Ipak, najzanimljivija je pogrebna oprema – potpuni lamelarni oklop (oklop napravljen od metalnih pločica) otkriven na skeletu, a tu su bili i drveni tobolac sa strelama, mač i luk.

Ratnik Ostaci oklopa... Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

Ovo je možda najbolje očuvana posmrtna oprema u Mađarskoj i mogla bi da donese nova saznanja o nomadskom narodu koji je sredinom 6. veka, u vreme Velike seobe naroda, stigao u Evropu iz centralnoazijske stepe. Skoro dva i po veka naseljavali su Panonsku niziju i mnogi veruju da je ta federacija plemena, koja je u jednom trenutku uspostavila i avarski kaganat, dovela do seoba Slovena.

Arheolozi su ratnika nazvali Rufus jer je otkriven na „Rufusov dan“. Stručnjaci su već uradili i rekonstrukciju izgleda avarskog ratnika.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгољуб

    10. februar 2024. | 08:08

    Хм, нешто "не штима"! Мађари (Авари) су се као Кумани (Половци - мешавина Славена и Авара) у Панонију доселили у 10 -11 веку, без борбе! То значи да су их староседеоци Славени (који су на Балкан дошли у 5 -6 веку (незнам само одакле, али хајде) братски примили на своје станиште. Одкуд сада одједном Авари - "соло" (сами) дошли у 6 веку?? [Ах, да не заборавим, и 500 годона су им владари имали потпуно Славенска, да не кажем Србска имена, док им Аустријанци и ватикан ниси наметнули своје људе за владаре и већинско Славенско становништво помађарили и превели у католичанство!!]

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>