• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se ispod drevnog hrama krije Kleopatrina grobnica?

O. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi su pronašli neobičan tunel ispod ruševina grada Taposiris Magna i nadaju se da bi on mogao da vodi ka mestu na kome počivaju poslednja egipatska kraljica i Marko Antonije

  • 0
Kleopatra Kraljica Kleopatra... Ilustracija: Shutterstock/Mia Stendal

Egipatsko-dominikanski tim arheologa bavio se iskopavanjima u ruševinama drevnog grada Taposiris Magna. Ovo arheološko nalazište nalazi se zapadno od Aleksandrije, drugog najvećeg grada u Egiptu. Tokom iskopavanja tim stručnjaka je naišao na neočekivano otkriće koje bi moglo da ih dovede do grobnice kraljice Kleopatre, piše UniLad.

Predvođeni arheologom Katlin Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, tim je sprovodio iskopavanja ispod drevnog hrama. Međutim, kada su došli do 13 metara dubine naišli su na nešto neočekivano – tunel visok dva metra i dug 1.305 metara!

Naravno, odmah je usledilo pitanje šta bi ovo moglo da predstavlja? Martinez je u potrazi za izgubljenom grobnicom Kleopatre VII, za koju se smatra da je sahranjena zajedno sa Markom Antonijem u Taposiris Magni. Drevni grad je osnovao Ptolomej II 280. godine pre nove ere, nakon što su dijadosi podelili carstvo Aleksandra Makedonskog. Taj grčki general se prozvao faraonom i uspostavio je lozu Ptolomeja, čiji poslednji izdanak je bila Kleopatra, istovremeno i poslednji faraon Egipta.

Eksperti opisuju tunel kao geometrijsko čudo koji predstavlja obećavajući početak potrage za Kleopatrinom grobnicom.

Taposiris Magna Ostaci hrama Taposiris Magna... Foto: Mark Davidson / Alamy / Profimedia

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta izjavilo je za štampu da su u blizini hrama pronađene dve glave od alabastera, jedna koja predstavlja osobu iz ptolomejskog perioda, dok druga predstavlja božanstvo Abu. Doktor Martinez dodaje da preliminarna istraživanja novootkrivenog tunela ukazuju na veliku sličnost sa tunelom Jubilinus u Grčkoj.

Otkriće ovog tunela samo pojačava važnost ovog arheološkog nalazišta, tim pre što su na njemu pronađeni novčići sa likovima Kleopatre i Antonija, statue boginje Izide i brojni drugi artefakti.

Martinez je u izjavi za National Geographic rekla da je Kleopatra pregovarala sa Oktavijanom da se Marko Antonije sahrani u Egiptu, kako bi oboje mogli da počivaju zajedno, slično priči o Ozirisu i Izidi.

Kleopatra Skultura Kleopatre iz vremena Starog Rima... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Doktor Zahi Havas, bivši čelnik Vrhovnog saveta za egipatske antikvitete, kaže da ako tunel zaista vodi do Kleopatrine grobnice, onda je doktor Martinez sa svojim timom napravila najveće arheološko otkriće 21. veka. Međutim, još je mnogo istraživanja potrebno, posebno zato što je deo tunela potopljen nakon zemljotresa. Zato se tim sada sprema za podvodno ispitivanje, kako bi se tražili delovi hrama koje je progutalo Sredozemno more.

Doktor Havas zaključuje da bez obzira na to da li ćemo pronaći grobnice Antonija i Kleopatre, došli smo do važnog otkrića koje pomera naše granice shvatanja života u ptolomejskom Egiptu.

(Telegraf Nauka / Uniland)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>