• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prve grobnice iz rimskog perioda iskopane u kamenu otkrivene su u egipatskom gradu Al Bahnasa

O. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Egipat i dalje pretstavlja neiscrpan izvor artefakata iz najsarijih vremena što nam pokazuje i najnovije istraživanje španskih naučnika. Otkrića u Al Bahnasi su još jedan dokaz tome i omogućava nam da se bolje upoznamo sa svakodnevnim životom tadašnjih stanovnika

  • 0

Španski arheolozi su načinili neverovatno otkriće na arheološkom nalazištu u istorijskom gradu Al Bahnasi u Egiptu. Otkriće u kamenu usklesanih ptolomejskih i rimskih grobnica, mumija, sarkofaga, zlatnih maski i statua od terakote predstavlja neverovatan nalaz, navodi Arkeonews.

Oksirinhus, danas Al Bahnas, grad je u Egiptu koji je značajno arheološko nalazište. Nalazi se 160 kilometara jugozapadno od Kaira i u davna vremena bio je jedan od najznačajnijih gradova u Egiptu. Grad je dobio na značaju nakon osvajanja Egipta od strane Aleksandra Makedonskog 332. godine p.n.e. Upravo mu je i on dao nekadašnj naziv Oksirinhus što na grčkom znači grad ribe špicastog nosa. Pretpostavlja se da je dobio naziv po ribi koja je smatrana  svetom vrstom. U helenističko doba je bio vrlo prosperitetni grad, trći po veličini u Egiptu.

Nakon pojave hrišćanstva bio je poznat i po velikom broju crkava i manastira koje su ovde izgrađene. U srednjem veku grad je izgubio na značaju.

S obzirom na njegovu bogatu istoriju i značaj iz vremena helenističkog i rimskog perioda ne čudi da iskopavanja na ovom području koja su počela krajem 19. veka traju sve do danas.

Iskopavanja predvode doktori Majte Maskoro i Ester Pons Melado sa Univerziteta Barselona i sa Instituta za stari Bliski istok.

Mustafa Vaziri, generalni sekretar Saveta za antikvitete, objašnjava da su grobnice otkrivene u istočnom delu gornjeg groblja u Al-Bahnasi iz rimskog perioda i da su karakteristične po tome što su uklesane direktno u prirodni kamen ispod nivoa zemlje. Novo otkriće nam daje bolji uvid u bogatu istoriju ovog regiona, naročito zato što tim dalje otkriva uklesane grobnice iz rimskog (31. g.p.n.e. – 641. g.n.e.) i ptolomejskog (305. – 30. g.p.n.e.) perioda koje nam daju uvid u jedinstvene pogrebne običaje i umetničko izražavanje tog vremena.

Generalni sekretar nam skreće pažnju na jedno od najznačajnijih otkrića, figuru od terakote koja prikazuje Isidu, odnosno Afroditu, ovenčanu krunom od lišća koja predstavlja značajan artefakt u arheološkoj zbirci. Ovakve figure boginja prvi put otkrivene na ovom lokalitetu nam dalje sugeriše da ceo lokalitet može sadržati još niz tajni vezanih za pogrebne rituale i običaje iz različitih istorijskih perioda.

Iskopavanja su takođe dala i uvid u mumije iz rimskog doba, od kojih neke nose pozlaćene i obojene posmrtne maske. Unutar usta dve mumije otkriveni su jezici od zlata, poznat pogrebni običaj iz rimskog perioda, kako bi se očuvala sposobnost govora preminulog u zagrobnom životu.

Pored ovoga, tim je otkrio i deo ruševine sa predivnim crtežima koji su detaljno oslikavali vinovu lozu i druge biljke, životinje i uopšte svakodnevni život i kulturni značaj Al-Bahnase tokom antičkih vremena.

Tim arheologa će nastaviti iskopavanja sa nadom da će i dalje pronalazti nove dugo zaboravljene tajne antičkog života u Al Bahnasi.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>