• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drevno pogrebno polje pronađeno u oblasti Nižnjeg Novgoroda u Rusiji

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi iz Instituta za arheologiju Ruske akademije nauka, u saradnji sa Univerzitetom u Samari i tatarstanskom Akademijom nauka Halikov, pronašli su antičko groblje u oblasti Nižnjeg Novgoroda.

  • 0

Do otkrića je došlo u blizini naselja Piljna u Piljninskom okrugu, gde su arheolozi pronašli grobove iz vremena 5-10. veka pre nove ere, i 1-11. veka nove ere, piše Heritage Daily.

Jedan od grobova sadrži ostatke žene koja je sahranjena sa bronzanim medaljonom sa motivom kozje glave, koji je iz skitskog perioda kad su Skiti migrirali tokom 9. i 8. veka pre nove ere iz Centralne Azije u Pontsku stepu na prostoru današnje Ukrajine i južne Rusije.

Pronađene su dve velike jame koje sadrže grobnicu čoveka i žene i grobnicu žene sa pogrebnim darovima.

Inspekcijom područja pored pogrebnog polja pronađeno je nekoliko predmeta, verovatno iz opljačkanih grobnica, među kojima su dekoracija korica mača sa prikazom medveda ili vuka u stilu koji odgovara nomadima južnog Urala (6-7. vek pre nove ere), kao i dvostruko zašiljeni vrhovi strela i šiljak koplja koji su povezani sa Piserali-Andrejevka tipom.

(Telegraf Nauka/Heritage Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>