• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otac zagrlio dete, ono prebacilo nogu preko njega: Da li je ovo najpotresniji prizor iz groba? Šok otkriće

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi u Nemačkoj pronašli porodičnu grobnicu sa telima muškarca od 25 godina i dvoje mališana staru oko 4.200 godina

  • 0

Nemački arheolozi su, tokom priprema za izgradnju električne mreže od Saksonije-Anhalt do Bavarske, otkrili porodičnu grobnicu staru 4.200 godina blizu Domnica, u Saksoniji-Anhalt, piše Tag24. Reč je o ostacima iz takozvane Kulture pehara, kulturu praistorijske Zapadne Evrope koja je trajala od 2800. do 1900. pre nove ere.

- U porodičnoj grobnici nalaze se ostaci muškarca starog 25 godina i dvoje dece, od kojih starije ima skoro 10 godina, a mlađe manje od pet. Sve troje su sahranjeni zajedno – rekla je Suzan Fridrih, menadžer projekta i arheolog.

Muškarac je sahranjen na levoj strani, okrenut ka istoku, što je uobičajeno za muškarce tog vremena. Starije dete ima ogrlice od izbušenih kostiju i dve školjke.

- Noge starijeg detea prebačene su preko muškarčevih, a njegove ruke su prebačene preko deteta. Ovo je veoma potresna porodična priča – rekao je Kristijan Papst, menadžer nalazišta.

Grob sa veoma potresnom slikom je delimično okružen peščarom i porfirnim pločama.

Još jedan dečji grob nađen je u okrugloj jami, odmah kraj porodične grobnice. Tu su primećeni vrh strele i skeletni ostaci dve krave.

Arheolozi su otkrili i grob muškarca sa oštricom od kremena kraj njega. Postoji i četvrti grob, ali je on opljačkan još u antičko doba.


- Telo je skoro potpuno uklonjeno, samo su tri keramičke posude ostale u grobnici – rekla je Fridrihova.

U okolini postoje tragovi naselja, ali se ne zna da li je ono povezano sa ovim grobnicama.

(Telegraf Nauka/Tag24)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>