• 19
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimci iz svemira otkrili kako su egipatske piramide zidane

O. N.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su najčuvenije piramide u Egiptu okružene pustinjom, a nekada tu je prolazio rukavac Nila koji je Egipćanima olakšavao izgradnju ovih monumentalnih građevina

  • 19
Piramide, Giza Foto: Pixabay.com

Analizom satelitskih snimaka otkriveno je da u vreme kada su stari Egipćani gradili piramide u Gizi postojao rukavac reke Nil koji je tekao u blizini mesta izgradnje piramida i da je vodostaj bio dosta visok, piše IFL Science. Egipatske piramide predstavljaju jedno od sedam svetskih čuda starog sveta i smatraju se najvećim spomenikom i najspektakularnijim dostignućima staroegipatske civilizacije.

Većina ih je sagrađena u periodu starog i srednjeg kraljevstva. Od svih piramida najpoznatije su tri velike piramide iz Gize. Te piramide su izgradili faraoni Keops, Kefren i Mikerin između 2550. i 2490. godine pre nove ere.

Najveća je Keopsova piramida čija visina iznosi 146 metara. Za izgradnju ove piramide upotrebljeno je oko 2,3 miliona granitnih blokova čija je težina iznosila od 2,5 do 15 tona. Piramide iz Gize su tokom istorije izazivale pažnju zbog svoje monumentalnosti i načina izgradnje. Često se vodila polemika o metodama koje su korišćene pri njihovoj izgradnji, a jedno od najzanimljivijih pitanja je bilo vezano za transport ogromnih kamenih blokova koji su dopremani sa udaljenih lokacija. Poznato je da je ovakav tovar mogao na veliku daljinu biti prevožen splavovima ili brodovima niz Nil. Međutim od Nila do mesta izgradnje piramida takođe postoji dobar deo kopna preko koga je trebalo prevesti blokove.

Ili, možda nije?

Doktorka Eman Goneim je pregledala brojne satelitske snimke ovog regiona i utvrdila da je kroz Gizu nekada proticao ogranak Nila uz koji je nanizano čitavih 38 piramida, uključujući i tri velike piramide.

Keopsova piramida Foto: Pixabay.com

U intervjuu za IFL Science Goneimova kaže da je ovaj ogranak bio veoma velik i širok, na pojedinim mestima i do pola kilometra, što je otprilike širina današnjeg Nila, tako da to nije bio mali, već veoma veliki ogranak Nila.

Danas je ovaj davno presušeni rukavac koji je išao od Gize do Fajuma nazvan Ahramatski ogranak.

- Inicijalnim pregledima nismo u stanju da utvrdimo da li je ovaj ogranak bio plovan, mada način na koji su arheološki objekti načičkani, tik uz obalu, i ponašali su se kao drevne luke nam ukazuje da jeste. Ispitivanje sastava zemljišta nekadašnjeg rečnog korita bi trebalo da razjasni da li je put bio plovan u period izgradnje piramida - naglašava ona.

Istraživači će u bliskoj budućnosti otkriti ne samo tajnu izgradnje piramida, već bi mogli otkriti i delove drevnih naselja koji su davno napušteni i izgubljeni u prirodnoj migraciji Nila.

Geolozi i arheolozi će imati pune ruke posla kako bi stvorili novu sliku starog Egipta.

(Telegraf Nauka/IFL Sience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. decembar 2023. | 08:49

    SVINGA ISPRED PIRAMIDA DAJE ODGOVOR KADA SU GRADJENE I KO IH JE GRADIO PRE 12.000 GODINA -PRE POTOPA !!!! U SVAKOM SLUCAJU BILA JE TO JEDNA RAZVIJENA CIVILIZACIJA KOJA JE GRADILA PIRAMIDE NA MESECU I MARSU !!! ZASTO SE SVETU NEKAZE ISTINA DA NISMO SAMI U SVEMIRU I NA PLANETI ZEMLJI!!!

  • Profesor

    15. decembar 2023. | 11:05

    Jedno je sigurno, nikada sa sigurnošću nećemo moći da tvrdimo ko, kako, kada i zapravo zašto je gradio piramide. Ispred piramida je velika zagonetka kojoj po svemu sudeći nismo dorasli.....

  • Milos

    15. decembar 2023. | 13:18

    Svako sa eve vijuge u glavi shvata da piramide NISU gradili nikakvi Egipcani,vec neka veom napredna civilizacija koja je mogla da manipulise gravitacijom i ko zna cime sve ne.Herodot prvi poznati istoricar kada je pitao egipcane ko je gradio piramide odgovorili su da su one oduvek bile tu. Ajde da poverujes o prevozu kamencuga a kako i ko ih je dizao i slaga pod konac?A da ne pricamo o mermernoj ploci u samoj piramidi teskoj 100 tona provucenoj kroz mini vrata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>