• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi amateri pronašli izgubljenu palatu iz doba Tjudora u seoskoj bašti

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolivestonska palata, dom majke Henrija VII, pronađena je uprkos nedostatku novca, stručnosti i planiranja.

  • 0

Kad je grupa arheologa amatera krenula da traži zakopane ostatke palate iz doba Tjudora u svom selu Koliveston u okrugu Nortemptonšir pre pet godina, šanse su bile protiv njih, piše Guardian.

„Mnogi od nas su odrasli u ovom selu i čuli priče o izgubljenoj palati. Pitali smo se da li je to mit ili istina, želeli smo da je nađemo“, rekao je Kris Klouz, predsednik Kolivestonskog društva za zaštitu istorijskog nasleđa.

Bilo je više pokušaja u 1980-im i 1990-im da se pronađe Kolivestonska palata, dom majke Henrija VII, ledi Margaret Bofort, ali su bez prednosti moderne tehnologije bili neuspešni.

Palata je bila čuvena tokom 15. veka i neki istorijski značajni događaji su se desili u njoj. Do sredine 17. veka se našla u lošem stanju i bilo je vrlo malo preostalih dokaza o njenom postojanju dok zidovi palate nisu pronađeni u martu.

„Tokom istraživanja smo shvatili da je Koliveston imao državne savete kojima je upravljano odavde, što je od ogromnog nacionalnog značaja“, rekao je Klouz.

Istoričari sa Univerziteta Jork su pomogli da se verifikuju nalazi i identifikuje palata putem otkopanih kamenih dekoracija, i sarađivaće u budućim iskopavanjima i konzervaciji.

Kolivestonsko društvo za zaštitu istorijskog nasleđa, koje broji više od 80 članova u rasponu od tinejdžera do ljudi u 70-im i 80-im godinama života, prvi put je saoštilo nameru da pronađe palatu u martu 2018, koristeći „lokalne priče“ u cilju određivanja oblasti za potragu.

Izvršena su geofizička ispitivanja i pomoću georadara je otkrivena lokacija zidova palate, pre dobijanja dozvole od vlasnika za iskopavanje u bašti.

„Sve smo uradili sa vrlo malo sredstava. Projekat od 80-90 hiljada funti smo obavili sa oko 13 hiljada funti. Pošto smo mala zajednica, svi treba da budu ponosni zbog našeg poduhvata“, kaže Klouz.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>