• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo palata najboljeg i najvoljenijeg kralja na svetu? Arheolozi otkrili dvoranu mitskog vladara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zgrada napravljena između 10. i 9. veka pre nove ere pronađena je u Nemačkoj, nedaleko od Berlina

  • 5
Kralj Hinc Foto: Jörg Carstensen / AFP / Profimedia

Ogromna dvorana napravljena pre oko 3.000 godina iskopana je u Nemačkoj, nedaleko od Berlina, javio je LiveScience.

Sa osnovom dimenzija 31 sa 10 metara, ova ogromna konstrukcija najveća je drevna struktura u ovom regionu. Veruje se da je sagrađena između 10. i 9. veka pre nove ere, tokom takozvanog nordijskog bronzanog doba (2200-500. pre nove ere).

Kralj Hinc Imo Heske, arheolog Univerziteta u Getingenu... Foto: Jörg Carstensen / AFP / Profimedia

- Oduševljeni smo veličinom ove zgrade i time kako je nekad verovatno izgledala – rekao je Imo Heske, arheolog Univerziteta u Getingenu.

On je u martu predvodio tim koji je došao do ovog „spektakularnog otkrića“. Visina zgrade bila je 7 metara, pa se veruje da je imala više spratova.

U zgradi je otkriveno i ognjište, kao i minijaturni čamac, verovatno korišćen za neke rituale.

Istraživači misle da je zgrada nekad bila dvorana kralja Hinca, navodnog vladara Prignica. Međutim, o ovom vladaru se ne zna mnogo, pa čak ni to da li je zaista postojao. Dok ga jedni opisuju kao najvoljenijeg i najboljeg vladara na svetu, drugi tvrde da je reč o vladaru-džinu.

Kralj Hinc Foto: Jörg Carstensen / AFP / Profimedia

„Hinc je bio toliko dobar i pravedan prema svima i bio je toliko ekstremno popularan među svojim podanicima da nije mogao da se meri ni sa jednim kraljem pre i posle njega. Ali niko ne živi večno, pa je jednog dana preminuo i kralj. Međutim, njegovi podanici rešili su da barem očuvaju sećanje na njega za sva vremena. Napravljena je prava kraljevska grobnica, jedinstvena na svetu: kralja su u smrt pratili kraljeva supruga i jedan odani sluga. Njih troje sahranjeno je u tri različita kovčega, a najvredniji, kraljev, bio je od čistog zlata. Da kralja niko ne bi uznemiravao, oko grobnice je sagrađena planina – Hincberg. Ipak, arheolozi su 1899. otkrili ovu grobnicu, pa i telo muškarca u bronzanom sanduku, koji je nalikovao zlatnom“, navodi se na sajtu Prignica.

Prema drugoj legendi, dodaje se, kralj Hinc bio je džin i sahranjen je na brdu Hinzberg. U jednoj humci navodno je otkriven njegov prsten zbog čega je mit i išao u tom smeru. Međutim, arheolozi kažu da nije reč o prstenu već o narukvici.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milanče

    7. novembar 2023. | 07:22

    Vatikanska škola istorije nastavlja sa besmislenim lažima!Na prostoru istočne nemačke su od najranijih vremena živeli isključivo Srbi.U vreme Karla velikog su započeli niz genocida da bi istrebili naš narod.Ko ne veruje neka pogleda kartu iz tog vremena!

  • Lucky

    7. novembar 2023. | 03:27

    Dobro poznata germanisticka istorija.Prvo se postavi cilj a onda sve podredi tome!!! Kakav njihov kralj pre 3000 godina kad su u doba rimljana ziveli ko plemena!!!Cista mebuloza.Gragevina od drveta tako precizno opisana kao da je sad gledaju u punom sjaju. Ajd dve dimenzije to ke OK ali visinu da odrede to je nemoguce!!!

  • Dejan

    7. novembar 2023. | 10:43

    Moraju i anglosaksonci da stvore neku istoriju . Nema dokaa a ima priče . Kao i kod hrvatskih kraljeva .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>