• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova godina prikazana na plafonu drevnog hrama: Očišćen reljef iz doba Starog Egipta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Restauracija prikaza u Hramu u Esni otkrila neverovatne boje i natpise stare više od dva milenijuma

  • 0
Hram u Esni Hram u Esni... Foto: Shutterstock/Iurii Kazakov

Nemački i egipatski stručnjaci završili su restauraciju plafona Hrama u Esni. Radeći tokom pet godina, 30 specijalista očistilo je prašinu i čađ sa stotina figura i astronomskih predstava, otkrivajući ponovo njihove originalne boje, saopštio je Univerzitet u Tibingenu.

- Završetak restauracije plafona predstavlja prvi i možda najvažniji korak na projektu. U narednim godinama želimo da sklonimo čađ sa unutrašnjih zidova sa pronaosa i ostalih stubova – rekao profesor Kristijan Lajc sa Instituta za proučavanje Starog istoka Univerziteta u Tibingenu, navedeno je u saopštenju.

Restauracija hrama u Esni, koji je star više od dva milenijuma, zajednički je projekat Ministarstva turizma i antikviteta Egipta i Univerziteta u Tibingenu, iz Nemačke.

Šareni reljefi na plafonu predstavljaju bogove, mitološke figure, sunce, mesec, znakove zodijaka, sazvežđa… Osim što je obnovila boje, restauracija je otkrila skoro 200 natpisa mastilom koji ranije nisu primećeni. Oni su pomogli u identifikaciji mnogih slika.

- Teme ovih predstava nam dodatno pokazuju koliko je važan značaj astronomija imala u Starom Egiptu – rekao je dr Danijel fon Reklinghausen, egiptolog sa Univerziteta u Tibingenu.

- Slike božanstava Oriona (Saha), Sopdet i Anket imaju veliki značaj u tek otkrivenoj sekciji plafona – dodao je dr Danijel fon Reklinghausen.

Orion predstavlja sazvežđe istog imena. Sopdet je drevno egipatsko ime za sazvežđe Sirijus i ona je predstavljena kraj njega.

- Sirijus je nevidljiv na noćnom nebu 70 dana godišnje dok ponovo ne izađe sa istoka. Taj trenutak bio je Nova godina u Starom Egiptu i predstavljao je godišnje plavljenje Nila – rekao je Lajc.

Treća figura, boginja Anket, bila je zadužena za povlačenje voda Nila oko 100 dana kasnije.

(Telegraf Nauka/Uni-Tuebingen)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>