• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stare su 5.000 godina i nikad nisu otvorene: Otkrivene zapečaćene posude sa ostacima vina iz Starog Egipta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi su krčage sa vinom pronašli u kraljevskoj nekropoli Um el kaab, u grobnici kraljice Merneit

  • 0
Vino, Stari Egipat Prikaz proizvodnje vina u Starom Egiptu... Foto: Francis Dzikowski / akg-images / Profimedia

Arheolozi su u Egiptu otkrili stotine antičkih posuda sa ostacima vina starog 5.000 godina, piše Njuzvik.

Tim istraživača otkrio je zapečaćene posude sa vinom, za koje misle da nisu nikad otvorene, kao i dobro očuvane koštice grožđa u kraljevskoj nekropoli Um el kaab, saopštilo je Ministarstvo turizma i antikviteta Egipta.

Nekropola, koja se nalazi u vrlizini drevnog Abidosa, mesto je sa nekoliko kraljevskih grobnica iz ranog dinastičkog perioda, koji je trajao otprilike četiri veka oko početka 3. milenijuma pre nove ere. Iskopavanjima na tom nalazištu od sedamdesetih godina bavi se Nemački arheološki institut iz Kaira.

- Otkrivene su zapečaćene, netaknuce posude sa vidnom, sa dobro očuvanim košticama grožđa. To ima potencijal da značajno poboljša naše razumevanje najranije proizvodnje vina, njegovog korišćenja i trgovine u antičkom Mediteranu – rekla je za Njuzvik Emlin Dod, profesorka Instituta za klasične studije Univerziteta u Londonu koja nije povezana sa otkrićem.

- Izvanredna starost ovog materijala utiče na ključno shvatanje hronoloških prekretnica, jer se znanje o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina širilo jugozapadno od mesta gde se veruje da je nastalo, na prostoru današnje Gruzije, Jermenije i Irana, pa preko Male Azije do Egipta – dodala je ona.

Otkriće ovoliko starih vinskih posuda je veoma retko, a još je ređe otkrivanje zapečaćenih posuda sa vinom. Sama činjenica da su netaknute, uticaće na razmatranje o tome kako prikupiti podatke o tom vinu.

Analize posuda i njihovog sadržaja moglo bi da nam da značajne podatke o proizvodnji vina tog perioda.

- Analize ostataka u posudama, na primer, mogle bi da pokažu kakav je bio hemijski sastav vina koje je nekad bilo unutra, što bi moglo da otkrije ukus i aditive koje su koristili. Primera radi, Rimljani su kasnije dodavali začine, med i morsku vodu da promene ukus – rekla je Dodova.

Posude za vino otkrivene su u grobnici kraljice Merneit, misteriozne egipatske vladarke iz Prve dinastije.

(Telegraf Nauka/Newsweek)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>